Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Lisa Hannigan se vrátila do Ostravy, tentokrát zpívala Springsteena i Tichou noc

Lisa Hannigan se vrátila do Ostravy, tentokrát zpívala Springsteena i Tichou noc

29.11.2013 06:39 Hudba

Série tří koncertů pod společnou hlavičkou Solo Colours začala ve čtvrtek v Ostravě akustickým koncertem charismatické irské písničkářky Lisy Hannigan a jejího krajana Richeho Egana. Jedna z nejzajímavějších umělkyň současné irské scény vystoupila bez kapely a předvedla pouze komorní verze svých písní. V podobném téměř akustickém duchu vystoupil i Richie Egan.

Zvětšit obrázek

V ostravském klubu Cooltour vystoupila Lisa Hannigan.
Foto: Aleš Honus

Lisa Hannigan se poprvé v České republice představila před dvěma lety v rámci festivalu Colours of Ostrava, který tehdy ještě probíhal v sousedství Slezskoostravského hradu. Ti, kteří ve čtvrtek do klubu Cooltour dorazili se vzpomínkami na tehdejší koncert, mohli být překvapeni tím, jakým způsobem dokáže Lisa strhnout publikum i bez kapely, pouze za doprovodu kytary, mandolíny nebo ukulele.

Jako první se ale během večera představil Richie Egan, známý z kapely Jape, která již také hrála na Colours, a to v roce 2009. Irský písničkář není v Česku tak populární jako jeho krajané Glen Hansard a Damien Rice a ani jeho hudba není tak srdcervoucí jako jsou písně obou jmenovaných. Přesto patří ke špičce irské písničkářské scény, o čemž snad žádný z návštěvníků koncertu nepochyboval. Egan představil různé polohy své tvorby od melancholických folkových písniček až po hypnotické rytmy s bouřícím tanečně elektronickým podkladem. Pro mnohé návštěvníky koncertu ale hlavní hvězdou byla Lisa Hannigan.

Zpěvačka, která svým projevem i oblékáním působí stejně skromně jako většina jejích písní, vtáhla publikum už od prvních taktů do svého světa takovým způsobem, že se až tajil dech. Dokázala, že písně z jejích zatím dvou sólových alb, na kterých hraje s plnohodnotnou kapelou, obstojí i v akusticky folkovém pojetí. A to nejen díky jejich melodickému potenciálu, ale i díky zpěvaččině charisma.

Dokonce i jedna z nejsilnějších písní Lisy Hannigan The Knots, která v originále na albu Passenger fascinuje svou vypjatou energií, vyzněla v komorním podání a pouze za doprovodu ukulele úchvatně a publikum při ní téměř přestávalo dýchat.

V závěru koncertu se v přídavcích představili oba protagonisté společně a zazpívali cover Springsteenovy písně I´m On Fire i svérázně, chvílemi možná až na hraně parodie pojatou vánoční píseň Tichá noc. Možná šlo o trošku zbytečnou exhibici, ve svém celku byl ale koncert mimořádným zážitkem a rozhodně jednou z vrcholných událostí probíhající klubové sezóny.

V nejbližších dnech Ostravu čekají ještě dva koncerty z cyklu Solo Colours. V pátek se v hale Gong uskuteční vystoupení amerického zpěváka Gregoryho Portera, který je označován za opravdové zjevení soudobého světového jazzu. Sérii pak koncem příštího týdne opět v Gongu uzavře vystoupení jednoho z nejlepších gospelových souborů na světě London Community Gospel Choir.

Po středeční vernisáži v nově zřízené Galerii města Ostravy, kterou lze přes všechny výhrady považovat za milník ostravské výtvarné scény, a vedle festivalu Ost-ra-var, jenž je pro divadelníky vždy jednou ze stěžejních událostí sezóny, si tak v těchto dnech mohou v Ostravě přijít na své i vyznavači kvalitní hudby.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.