Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Na novém albu Filipa M. zpívá i Pastrňák, poslechněte si v premiéře šest písní

Na novém albu Filipa M. zpívá i Pastrňák, poslechněte si v premiéře šest písní

2.12.2013 01:23 Hudba

Nové album s názvem Tečky čárky vydává v pátek ostravská kapela Filip M. Na cédéčku se objevuje řada zajímavých hostů, například Radek Pastrňák, Tomáš Grohregin a Michal Žáček. Čtenáři deníku Ostravan.cz si mohou už nyní v exkluzivní premiéře poslechnout šest písní včetně duetu Jitky Andraškové a Radka Pastrňáka. Křest alba se koná v pátek 6. prosince v Komorní scéně Aréna.

Zvětšit obrázek

Zpěvačka kapely Filip M. Jitka Andrašková.
Foto: DVD Filip M. v českém Abbey Road (2011)

Nové album je výjimečné tím, že se na něm objevuje i několik mužských hlasů. „Radka Pastrňáka oslovila ke spolupráci naše zpěvačka Jitka, která s kapelou Buty nazpívala několik desek a odehrála mnoho koncertů. Znají se muzikantky i lidsky velice dlouho, a tak je možná zvláštní, že si s námi Radek nezazpíval už dříve,“ řekl kytarista Toma Rybola.

Pastrňák na albu, které obsahuje dvanáct písní, zpívá s Andraškovou duet High and Low. Autorem hudby k této písni je partner zpěvačky a známý ostravský muzikant Jiří Bany Tomášek, který je nyní z vážných zdravotních důvodů upoután na lůžko.

„Text jsem napsala já a přemýšlela jsem, kdo v Ostravě to dokáže zazpívat podobě jako Bany. Volba padla logicky na Radka Pastrňáka, který má velmi podobné frázování,“ řekla Jitka Andrašková.

Spolupráce nakonec zašla tak daleko, že Pastrňák na cédéčko nazpíval dvě písně a ujal se produkce zpěvu. „Radek se mě během nahrávání snažil zbavit pěveckých manýr, které mám už dvacet let. Na novém albu tak zpívám o něco jinak než dříve, jsem za to Radkovi strašně vděčná,“ dodala Andrašková.

Během nahrávání si kapela do studia přizvala ještě několik vokalistů. „Titulní píseň Tečky čárky se mnou nazpíval Hanys Oršulík, a to na doporučení Radka Pastnáka. A písničku s názvem Že si, kterou napsal Jiří Krhut ve slovenštině, zpívá náš kamarád Tomáš Grohregin,“ dodala Andrašková,

Křest desky Tečky čárky se uskuteční v pátek 6. prosince v Komorní scéně Aréna. „Atmosféra Arény se nám moc líbí, tamní prostředí tak nějak souzní s naší hudbou,“ řekl Toma Rybola.

Na pódium během pátečního křtu přijde několik hostů, kteří se objevili i na desce. „Zazpívají Hanys Oršulík a Tomáš Grohregin. Na perkuse a kaval zahraje Tomáš Rossi. Mistr Radomír bohužel kvůli svému pracovnímu vytížení nedorazí. Během večera si však na pódium pozveme dvě další legendy – Víta Sázavského a Zdeňka Vřešťála, se kterými zahrajeme několik písní z repertoáru kapely Nerez,“ dodal Rybola. Album pokřtí známý ostravský muzikant Johan, známý především ze skupiny Srpen.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.