Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Operu Bohuslava Martinů Mirandolina uvede ostravské divadlo v italském originále

Operu Bohuslava Martinů Mirandolina uvede ostravské divadlo v italském originále

3.12.2013 00:13 Divadlo

Operní soubor Národního divadla moravskoslezského uvede ve čtvrtek premiéru inscenace méně známé opery Mirandolina, jejímž autorem je Bohuslav Martinů. Dílo zazní v Ostravě poprvé a navíc bude uvedeno v italském originále, na což si zatím žádná tuzemská operní scéna nikdy netroufla.

Zvětšit obrázek

Hlavní roli Mirandliny bude mimo jiné alternovat Kateřina Kněžíková (snímek ze zkoušky).
Foto: Martin Popelář

Uvedením opery pokračuje ostravská dramaturgická řada s názvem Operní hity 20. století. V rámci této řady byl v posledních třech letech uveden Hindemithův Cardillac, Stravinského Život prostopášníka nebo Janáčkova Káťa Kabanová.

Dílo bude uvedeno za podpory Nadace Bohuslava Martinů a je dalším ostravským inscenátorským počinem, který předznamenává Rok české hudby 2014. Celorepublikové scénické zahájení projektu se uskuteční právě představením ostravské Mirandoliny 7. ledna na scéně Stavovského divadla v Praze. „Je to pro nás velká pocta a výzva,“ řekl ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil.

Opera Mirandolina je svým způsobem komorně laděné dílo, které má blízko k charakteru někdejšího operního intermezza, jež odlehčovalo závažnost a okázalost „vážné“ italské opery seria. Bohuslav Martinů pobýval od září roku 1953 do léta roku 1955 v Nice a kouzlo Riviéry s blankytným nebem a vůní moře mělo zásadní podíl na vyznění jeho tehdejších skladeb.

Skladatel miloval Itálii, kterou poznal již ve dvacátých letech při zájezdu s Českou filharmonií – tehdy navštívil i Florencii, kde se mimochodem odehrává rozverná komedie Carla Goldoniho La locandiera (Hostinská). Pro tuto předlohu své nové opery se Martinů po delší rozvaze rozhodl na konci roku 1953. Libreto si vytvořil sám úpravou italského originálu hry a partituru dokončil počátkem července 1954.

„Píši to na italský text a to jde lépe. Je to zpěvný jazyk a pěkně se s tím pracuje,“ napsal Bohuslav Martinů v dopise 16. února 1954 domů. Originální název opery odpovídá názvu Goldoniho hry – La locandiera (Hostinská), do operního světa však dílo vstoupilo při světové premiéře 17. května 1959 v Praze jako Mirandolina podle jména hlavní ženské postavy.

Je to právě paní hostinská Mirandolina, která na sebe soustřeďuje veškerou pozornost. Proti ní stojí hned trojice nápadníků – Rytíř di Rippafratta, Markýz di Forlimpopoli  a Hrabě d’Albafiorita.

Národní divadlo moravskoslezské uvádí Mirandolinu v hudebním nastudování Marka Ivanoviće, režii Jiřího Nekvasila a v kostýmech Simony Rybákové. V hlavní roli budou alternovat Agnieszka Bochenek-Osiecka, Kateřina Kněžíková a Barbora Perná. Premiéry se uskuteční 5. a 7. prosince vždy od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.