Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Čínský národní cirkus míří do Ostravy s údajně nejlepší show ve své historii

Čínský národní cirkus míří do Ostravy s údajně nejlepší show ve své historii

9.12.2013 00:00 Atd.

Světové turné Čínského národního cirkusu, který v příštím roce oslaví 25. výročí svého vzniku, bude mít 19. března jednu ze šesti českých zastávek také v Ostravě. Soubor špičkových asijských artistů do České republiky u příležitosti svého výročí přiveze údajně nejvýpravnější a nejpropracovanější show ve své historii.

Zvětšit obrázek

Čínský národní cirkus předvádí kousky, nad kterými zůstává rozum stát.
Foto: Archiv pořadatelů

Čínský národní cirkus představí svou novou produkci Shanghai Nights. „Jak už název napovídá, nový program diváky zavede do Šanghaje, konkrétně do jednoho ze šanghajských barů,“ tvrdí Simona Andělová z agentury, která turné cirkusu v ČR organizuje.

„Čínský národní cirkus do České republiky zavítá potřetí. Velkým úspěchem u veřejnosti i odborné kritiky skončila už jeho první návštěva, kdy s programem Hedvábná stezka dvakrát beznadějně vyprodal velký sál pražského Kongresového centra. Mimořádnou pozornost vzbudila i následující show Feng Shui Životní harmonie,“ říká Andělová. Tentokrát se diváci v šesti českých městech budou moci vydat s nejlepšími akrobaty Asie na cestu plnou dojmů z cizí kultury a nechat se okouzlit putováním mezi nejrůznějšími dobami a světy.

Šanghaj – často označovaná za Paříž Orientu, byla od poloviny 20. století rychle se rozvíjejícím, dynamickým městem, ve kterém se mísily nejrůznější kultury, národnosti a projevy globální módy. Po tisíciletí nedotčená čínská kultura se postupně prostřednictvím tohoto ambiciózního přístavního města otevírala novému uspořádání světa. Vznikl tak fenomén, který se stal pro celou Čínu ukazatelem na dlouhé cestě do nové doby.

„Tato zvláštní epizoda čínských dějin se samozřejmě nezastavila ani před akrobacií. Tradice a inovace se spojovaly v mnoha čajovnách, velkých divadlech i v nechvalně známých varieté a na základě více než 2000 let starého umění vznikala nová forma projevu. Mladý soubor výjimečných artistů z Říše středu nyní mezinárodnímu publiku prezentuje tuto přeměnu ve strhující show, prostřednictvím unikátních akrobatických sestav, při kterých se divákům tají dech,“ dodala Andělová.

„Vzpírání, žonglování a točení talíři, akrobaté díky vnitřní síle Chi Kung imunní vůči čepelím dýk, hadí muži a ženy, stoje na rukou a salta, kouzlení, zápasy a simulace zvířecích pohybů v bojových tancích,“ vypočítala Andělová kousky, na které se mohou diváci těšit.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.