Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Divadlo loutek slaví šedesátiny almanachem, výstavou a balíčkem plným loutek

Divadlo loutek slaví šedesátiny almanachem, výstavou a balíčkem plným loutek

9.12.2013 00:00 Divadlo

Šedesáté výročí oslaví v tomto týdnu Divadlo loutek Ostrava. První představení tato scéna odehrála 12. prosince 1953. Divadlo u té příležitosti připravilo pro své diváky i širokou veřejnost několik zajímavých dárků.

Zvětšit obrázek

Snímek z jednoho z nejúspěšnějších předsavení Malované na skle.
Foto: Werner Ullmann (archiv Divadla loutek)

Před šedesáti lety, 12. prosince 1953, odehráli loutkáři v Ostravě své první představení. Ke kulatým narozeninám, které divadlo na sklonku letošního roku slaví, pro své příznivce připravili výpravný almanach k historii DLO, interaktivní výstavu v Ostravském muzeu, a jako vánoční dárek balíček plný loutek.

Prvním představením v tehdejším Krajském divadle loutek, které sídlilo na Masarykově náměstí, byla ruská pohádka Děda Mráz. Scéna zde sídlila až do roku 1999. Poté se přestěhovala do nové budovy na okraji Černé louky, která byla před dvěma lety rozšířena o přístavbu s alternativní scénou, amfiteátrem, galerií loutek s cukrárnou a pohádkovým orlojem

„Do důchodu se v žádném případě nechystáme,“ říká ke kulatému výročí ředitelka divadla Jarmila Hájková. „Vždyť ještě nedávno na našem jevišti hráli ti, kteří byli u zrodu divadla před šedesáti lety. Úžasné je, že všem ředitelům a uměleckým šéfům se vždy podařilo kolem sebe shromáždit umělce a tvůrce, kteří patřili či patří ke špičce ve svém oboru, a to mě naplňuje optimismem pro řadu dalších desetiletí, kam máme určitě úspěšně našlápnuto,“ říká Hájková.

Šedesáté narozeniny Divadla loutek Ostrava si ostravské osobnosti divadelního a veřejného života připomenou v pátek 13. prosince, kdy na slavnostním večeru pokřtí publikaci s názvem Divadlo loutek Ostrava: 1953 + 60 = 2013. Kniha mapuje celou historii divadla loutek v Ostravě. Autorkou první části publikace je dlouholetá dramaturgyně divadla Hermína Motýlová, která ji připravila už k padesátému jubileu divadla, ale tehdy se almanach nepodařilo vydat. O dění v posledním desetiletí publikaci doplnil teatrolog Ladislav Slíva.

Pro veřejnost divadlo u příležitosti výročí pořádá interaktivní výstavu Pimprlárium v prostorách Ostravského muzea. Výstava je určena jak dětem, těmi nejmenšími počínaje, tak dospělým pamětníkům loutkářského umění. Návštěvníci se mohou seznámit s bohatou historií divadla loutek a prohlédnout si jednotlivé typy „dřevěných herců“, s nimiž se v divadelních představeních setkávají.

Prostřednictvím uměleckých snímků Jindřicha Štreita, jednoho z nejvýznamnějších současných českých fotografů, poznají, jak divadelní inscenace vzniká – konkrétně nahlédnou do zákulisí hry Oberon, která měla premiéru v roce 1993 v režii nedávno zesnulého Petra Nosálka a se scénografií Tomáše Volkmera, současného dvorního výtvarníka divadla. V dalších blocích výstavy se děti mohou zapojit přímo do divadelního konání – dotvořit výrazy tváře připravených panáků, rozpohybovat různé druhy loutek, vytvořit svou vlastní loutku nebo si zahrát v marionetovém divadélku. Vernisáž výstavy proběhne 12. prosince a výstava bude otevřena až do konce února 2014.

Dalším narozeninovým, a zároveň předvánočním dárkem divadla je balíček plný loutek. „Jde o dárkový poukaz, který zahrnuje návštěvu nedělního loutkového představení v lednu či v únoru, prohlídku interaktivní výstavy a účast ve výtvarné dílně, kde si děti budou moci vyrobit svou vlastní pohyblivou loutku. Počet prodávaných dárkových poukazů je omezen kapacitou výtvarných dílen. Cena poukazu pro jednu osobu je 130 korun a zájemci jej mohou zakoupit v naší pokladně,“ informovalo divadlo.

 

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.