Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Robert Plant se vrací do Ostravy. Po osmi letech opět zazpívá na Colours

Robert Plant se vrací do Ostravy. Po osmi letech opět zazpívá na Colours

11.12.2013 10:34 Hudba

Zpěvák Robert Plant, nezaměnitelný hlas Led Zeppelin, zároveň objevitel nových hudebních světů, nositel Řádu britského impéria a několika Grammy, je první opravdu velkou hvězdou festivalu Colours of Ostrava, který proběhne od 17. do 20. července 2014 v industriálním prostředí ostravských Dolních Vítkovic. Robert Plant, který se do Ostravy a zároveň do České republiky vrátí po osmi letech, přijede se svojí současnou kapelou Sensational Space Shifters.

Zvětšit obrázek

Robert Plant aSensational Space Shifters
Foto: Archiv Colours of Ostrava

„Návštěvníci festivalu se mohou těšit na koncert plný vášně, spontaniety a hudebního dobrodružství. Robert Plant, jeden z největších žijících rockových zpěváků a hudebníků, dosahuje dalšího vrcholu své kariéry s kapelou, která míchá africký trance, psychedelii a taneční rytmy 21. století,“ uvedl mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

https://www.youtube.com/watch?v=A3uVoid74SA 

Do jedné působivé hudební smrště splétají klasické zeppelínovské skladby, mississippské blues i pastorální motivy. Kapelu Sensational Space Shifters tvoří další velké osobnosti světové hudby – Juldeh Camara, západoafrický mistrovský hráč na jednostrunné housle riti, dokáže uvést dav do extáze. Dvojice kytaristů Skin Tyson a Justin Adams cestuje se svými nástroji od hlubokých groove tónů až po transcendentální výšiny. Bristolský mistr trip hopu John Baggott vládne elektronikou, zatímco baskytarista Billy Fuller a bubeník Dave Smith tvoří jednu z nejsilnějších a nejinovativnějších rytmických sekcí, které kdy Planta doprovázely. Koncert Roberta Planta a Sensational Space Shifters posouvá hudební hranice opět dále, zároveň si ale zachovává původní náboj radosti z hraní a koncertování.

„Viděla jsem Plantův koncert letos v říjnu ve vyprodané londýnské Royal Albert Hall. Byl to velký zážitek. Do své uhrančivé směsi planetární hudby vkládá celý svůj život, lásku k africkému blues, zkušenosti, hravost, umění i nadhled,“ líčí ředitelka festivalu Zlata Holušová. „Úchvatně vedl své publikum pouští, aby se do ní zamilovali, a pak okusili ozvěnu energie starých Led Zeppelin. Publikum nemohlo téměř dýchat, jak krásně jim bylo v té neznámé kombinaci Afriky a rock´n´rollu. Jsem hrdá na to, že ho uvidíme na Colours. Čeká ho tam publikum, které mu porozumí,“ dodává.

Dalšími již dříve potvrzenými účinkujícími jsou americká zpěvačka, básnířka a šampionka slam poetry nigerijského původu Iyeoka a tajemná psychedelická formace Goat ze švédské vesnice Korpolombolo. Jako první již byl potvrzen americký písničkář John Grant.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.