Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Banyho partnerka Jitka Andrašková říká: Snad se jednou zvedne a řekne: Jsem tady

Banyho partnerka Jitka Andrašková říká: Snad se jednou zvedne a řekne: Jsem tady

13.12.2013 04:01 Hudba

Obrovskou vlnu solidarity vyvolal příběh ostravského muzikanta Jiřího Tomáška, známého pod uměleckým pseudonymem Bany. Poté, co loni v červnu prodělal těžkou mozkovou mrtvici, zůstal upoután na lůžko a nyní se o něj stará v domácí péči jeho partnerka, zpěvačka Jitka Andrašková. Od té doby ostravští muzikanti zorganizovali již tři benefiční koncerty na podporu jeho léčby. Ten čtvrtý nyní připravuje v klubu Hudební bazar skupina Naked Floor. Koncert se uskuteční v sobotu 21. prosince a vystoupí na něm postupně asi dvě desítky hudebníků.

Zvětšit obrázek

Jiří Bany Tomášek a jeho partnerka JItka Andrašková na archivním snímku.
Foto: Tomáš Dudyn Václavek

Zpěvák, kytarista, skladatel a výtvarník Jiří Bany Tomášek je od poloviny 90. let výraznou postavou ostravské klubové scény. Zakládal skupinu Milion Sedm, která patřila ve své době k velmi populárním, později prošel také skupinami Hot Wasserman nebo Srpen. Nějakou dobu žil v Praze, odkud se před čtyřmi lety vrátil do Ostravy, kde se opět výrazně zapojil do hudebního dění.

Tehdy navázal vztah se zpěvačkou Jitkou Andraškovou, známou z kapely Filip M. Pracovali na nových písních a chtěli natočit i společné autorské album. Všechny plány a naděje ale ztroskotaly loni 27. června. Vždy pozitivně naladěný Bany toho dne náhle zkolaboval.

„Postihla ho rozsáhlá mozková mrtvice, začal krvácet do mozku. Lékaři nakonec boj o jeho život vyhráli, Bany má ale trvalé poškození pravé hemisféry. Byť mu lékaři zpočátku dávali jen malé šance, nakonec se probudil, ale zůstal upoután na lůžko. Od té doby se nehýbe ani nemluví,“ popisuje Banyho stav jeho partnerka Jitka Andrašková.

Po dvou měsících, kdy lékaři bojovali o jeho život, skončil Bany v nemocnici v Orlové, kde ležel na tzv. jednotce dlouhodobé intenzivní péče.

„Upoutali ho na polohovacím lůžku, které s ním koulelo celý den ze strany na stranu. Zakázali mi tam pověsit jediný obrázek, nepustili mu ani jednu písničku. Jenom koukal do bílé zdi a já jsem viděla, jak chřadne. Jednoho dne mi moje kamarádka, která pracuje jako zdravotní sestra a má dlouholeté zkušenosti, řekla, ať si ho vezmu domů,“ vzpomíná zpěvačka. „Přemýšlela jsem o tom celou noc a ráno jsem věděla, že do toho půjdu,“ tvrdí.

Po několika týdnech ale poznala, jak těžké břemeno se rozhodla tehdy nést. „Došlo, mi, že takhle už to dál nejde, že to úplně sama nezvládnu. Najala jsem si tým několika ošetřovatelek, které se se mnou v péči o Banyho střídají,“ říká Jitka.

Podle ní nikdo neví, jak to bude s Banym dále a zda ještě někdy bude moci vést hodnotný život. „Doktoři mu nedávají šanci, může se stát cokoliv. Může se stát, že zítra už tady nebude, ale třeba se někdy po roce zvedne a řekne: Jsem tady,“ nepřestává doufat Jitka.

I proto se rozhodla Banymu dopřát alternativní léčbu pomocí tzv. peptidů, která může pomoci při obnově centrálního nervového systému a mozku, ale je velmi nákladná. Dvouměsíční kůra vyjde na 650 EUR.

Za to, že Bany může tuto terapii podstoupit, vděčí nejenom své partnerce, ale hlavně lidem, kteří zareagovali na prosbu o pomoc přes sociální síť.  Nejen přátelé z ostravské muzikantské scény na jeho léčbu dobrovolně posílají peníze, někteří z nich navíc zorganizovali v letošním roce další benefiční koncerty. První odehrála v Hudebním bazaru známá hudební divoženka Vladivojna La Chia, další pak přerovská kapela D. U. B Music.

Nynější koncert bude nabitý zajímavými osobnostmi. Spolu s Naked Floor na jednom podiu vystoupí 21. prosince například David Tobiasz ze skupiny Jeseter, frontman skupiny Café Industrial František Kuča, zpěvák a kytarista Pavel Kučera, skupina Úspěch a mnoho dalších muzikantů.

„Již v úvodní fázi příprav Benefice pro Banyho nám bylo jasné, že budeme chtít pozvat několik regionálních umělců, kteří by rádi tuto dobročinnou akci podpořili. Nečekali jsme však, že zájem ze strany hostů bude tak velký a že nám všichni oslovení potvrdí účast. Tito umělci, muzikanti, kamarádi a přátelé neváhali a pustili se do práce. Již několik víkendů po sobě spolu s těmito skvělými lidmi připravujeme program,“ říká frontman skupiny Naked Floor Alex Lasák.

V první části koncertu vystoupí Naked Floor nejprve sami, poté se s nimi na pódiu představí postupně všichni hosté. V polovině večera se uskuteční dražba, jejíž výtěžek bude věnován na léčbu Banyho.

Dražit se bude především dvacet nástěnných kalendářů obsahujících fotografie, který u Banyho a Jitky nasnímal fotograf Michal Szydlowski. Fotografie zachycují každodenní rutinní péči o nemocného. Kromě kalendářů budou moci návštěvníci koncertu v dražbě zakoupit třeba kytarový pás z ruční dílny René Folvarčného, ručně vyráběné šperky Nikol Juráňové nebo speciální CD singl vyrobený právě pro tuto příležitost.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.