Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Cestujete vlakem? Teď si při čekání na ostravském nádraží můžete zahrát na klavír

Cestujete vlakem? Teď si při čekání na ostravském nádraží můžete zahrát na klavír

21.12.2013 00:01 Atd.

K evropským městům, v nichž se ve veřejných prostorech nacházejí piana, na která si může každý kolemjdoucí zahrát, se v pátek připojila moravskoslezská metropole. Nadšenci z klubu Cooltour do Ostravy přivezli klavír, který postavili do prvního patra nádražní budovy v Ostravě-Přívoze. V neděli si na něj přijde zahrát i Boris Urbánek.

Zvětšit obrázek

Skupina silných mužů přivezla klavír na ostravské hlavní nádraží.
Foto: Aleš Honus

Ostravské kulturní centrum Cooltour piano dostalo od Ondřeje Kobzy z Prahy – kavárníka a kulturního aktivisty, který těchto nástrojů rozmístil po Praze už několik. „Piano jsme si odvezli z jedné z jeho kaváren. Stěhování to vůbec nebylo jednoduché a pořádně jsme se u toho zapotili,“ řekl šéf Cooltouru Andrej Harmečko.

Na piano si může zapreludovat úplně každý – v pátek si zde první kolemjdoucí zahrál Tichou noc. V neděli se zde od 14 hodin dokonce uskuteční vánoční koncert – zahrát si přijde známý ostravský skladatel a muzikant Boris Urbánek.

„V budoucnu bychom rádi do městského prostředí v Ostravě rozmístili těch pian více. Už teď máme nabídku od jednoho majitele z Krnova, který nám chce dát křídlo. Nainstalujeme ho pravděpodobně na nádraží ve Svinově,“ uvedl Harmečko

V létě by mohla být piana v Ostravě rozmístěna  i ve venkovním prostředí. „Určitě s tím půjdeme na některá náměstí. Zároveň chceme kolem pian rozmístěných ve městě organizovat kulturní akce, například charitativní koncerty,“ dodal Harmečko.

Na to to, že by se nástroje mohly stát terčem vandalismu, raději nechce myslet. „Věříme, že Ostravané jsou kulturní a respektující lidé, kteří nebudou mít touhu piano poškodit. Když chcete pracovat s veřejným prostorem, musíte do lidí vložit důvěru. Dělejte si s klavírem, co chcete, ale nezničte to,“ vzkazuje Harmečko Ostravanům.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.