Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Skladatel Edvard Schiffauer tráví Vánoce rozjímáním a procházkami do přírody

Skladatel Edvard Schiffauer tráví Vánoce rozjímáním a procházkami do přírody

23.12.2013 00:05 Hudba

Jednasedmdesátiletý skladatel Edvard Schiffauer dlouhá léta vyučoval na Janáčkově konzervatoři Ostrava, nyní si spokojeně užívá odpočinku na venkově nedaleko Opavy. Jeho rozsáhlé dílo zahrnuje tvorbu symfonickou, komorní i dramatickou. Deník Ostravan.cz s jedním z nejznámějších soudobých českých skladatelů hovořil na téma vánoční hudby.

Zvětšit obrázek

Legendární skladatel Edvard Schiffauer poskytl deníku Ostravan.cz vánoční rozhovor.
Foto: Milan Bátor

Jakou hudbu posloucháte o Vánocích?

Jakoukoliv – podle vnitřního rozpoložení.  Ve vánoční době poslouchám melodie lidové i umělé, často i jako kulisu při vánočních přípravách.

Supermarkety se opět prohýbají dárkovým sortimentem, z ampliónů se line povětšinou odpudivý vánoční pop. Pro někoho obraz idylického nákupu, pro jiného důkaz absence hudebního vkusu. Jak to vnímáte vy?

Tento problém neřeším – každému, co jeho jest.

Napsal jste někdy něco s ryze vánoční tematikou?

Venkovskou vánoční mši pro smíšený sbor, orchestr, varhany na text Ivana Binara. Tři malé vánoční pastorely. Koledy z celého světa – úpravy jedenácti koled pro smíšený sbor. Vánoční melodram na lidový text. A Dětskou mši z vánočních koled pro dětský sbor

Je zajímavé, že lidé, kteří za celý rok nezajdou na koncert a neposlouchají vůbec klasickou hudbu, jsou schopni stát hodinu frontu na Rybovu hitovku Hej mistře! Čím to, podle Vás je? Podobných vánočních mší existují desítky.

Běžný posluchač nemá rád novoty, preferuje známé hity.

Jak trávíte Štědrý den? Máte své rituály?

V pohodě, klidu a domácí radosti. Také v rozjímání, procházkách do přírody, cestou do Mokrých Lazců na půlnoční nebo radostí z dalších dožitých Vánoc.

Můžete prozradit svou nejoblíbenější koledu?

Všechny koledy – lidové i ty zlidovělé. Byl jsem velice překvapený při výběru koled z celého světa, jak jednotlivé koledy vystihují mentalitu národů, ve kterých vznikly a kde se zpívají. Například noblesní francouzská Célébrons la naissance, rozdováděná švédská Nu är det juligen, spirituálová americká It came upon a taky anglická What child is this?. Potom přesvědčující německá Die Weinachtsnachtigal, hluboce nábožná polská Gdy sie Chrystus rodzi, něžná česká Hahaj, nynej, Ježíšku a v teplém proudění vzduchu nad kaktusy chvějící se mexická El Roro.

Která skladba se Vám v souvislosti s Vánoci vybaví na prvním místě?

Z české samozřejmě Smyčcová serenáda Es dur Josefa Suka, ze světové hudby Vánoční kantáta Arthur Honeggera.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.