Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ledová kráska Tanya Tagaq v Ostravě na jaře předvede hrdelní inuitské zpěvy

Ledová kráska Tanya Tagaq v Ostravě na jaře předvede hrdelní inuitské zpěvy

23.12.2013 09:30 Hudba

Nejznámější současná inuitská (eskymácká) umělkyně Tanya Tagaq, která mimo jiné spolupracovala se slavnou Björk či s bývalým zpěvákem Faith No More Mike Pattonem, se po téměř šesti letech vrátí do Ostravy. Její neuvěřitelný hrdelní zpěv tentokrát rozezní prostory klubu Cooltour, který se nachází jen několik stovek metrů od místa, kde Tanya Tagaq v roce 2008 svým živelným projevem fascinovala návštěvníky festivalu Colours of Ostrava.

Zvětšit obrázek

Světoznámá Tanya Tagaq vystoupí už podruhé v Ostravě, tentokrát půjde o klubový koncert.
Foto: Archiv umělkyně

Koncert Tanyi Tagaq naváže na sérii koncertů Solo Colours Concerts, v rámci které v minulých týdnech v Ostravě vystoupila irská písničkářka Lisa Hannigan, americký jazzový zpěvák Gregory Porter a slavný gospelový soubor London Community Gospel Choir. O chystaném koncertu Tanyi Tagaq, který se bude konat 1. dubna, informovala deník Ostravan.cz ředitelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová. „Určitě ještě zkusíme přinést našemu puliku další zajímavé koncerty i během roku,“ řekla.

Tanya Tagaq ve svých produkcích předvádí zcela nový druh vokální magie a navazuje na tradici zpěvů, kterými si kdysi inuitské ženy krátily dlouhé polární noci. Její vokál může na nezasvěceného evropského posluchače působit spíše jako rytmické výkřiky vrcholné rozkoše než jako muzikální projev.

Tagaq pochází z přístavu Cambridge Bay na ostrově Victoria u severního povřeží kanadské pevniny, který leží dva stupně za polárním kruhem. Prvních dvanáct let prožila dětství v severské divočině a její rodiče se k obydlí se střechou dopracovali, až když bylo Tanyi dvanáct let. Hrdelní zpěv objevila jako studentka na výtvarné škole v Halifaxu a ovládnout ho postupně dokázala díky autentickým nahrávkám inuitských žen.

Její neobvyklý vokální projev okouzlil řadu významných osobností světové hudby – islandská zpěvačka Björk si ji přizvala k nahrávání svého alba Medulla i na turné. Se členy světoznámého Kronos Quartetu vystoupila Tanja Tagaq v Carnegie Hall. Sama si jako hosty na své album pozvala Mika Pattona a také kanadského rapera Bucka 65.

Tanya Tagaq v České republice koncertovala už několikrát, kromě festivalu Colours of Ostrava zpívala v roce 2010 také v pražské Akropoli.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.