Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Patnácté narozeniny Bandabandu přinesly čtyřhodinový koncert folku, blues i etno-jazzu

Patnácté narozeniny Bandabandu přinesly čtyřhodinový koncert folku, blues i etno-jazzu

28.12.2013 00:00 Hudba

Páteční večer v hudebním klubu Parník byl opět důkazem, že Ostrava je líhní výborných muzikantů a skvělé hudby. Skupina Bandaband, která zcela naplnila sál, předvedla výkon plný vynikajících individuálních interpretačních výkonů i skvělou souhru.

Zvětšit obrázek

Známý herec Vladislav Georgiev se představil jako houslista a zpěvák.
Foto: Ladislav Vrchovský

Kapela Bandaband patří rozhodně k tomu lepšímu, co z koncertních a klubových pódií v současnosti slyšíme. Kapela nyní hraje ve složení Martin Rek – kytary, foukací harmoniky, zpěv, Vladislav Georgiev – housle, zpěv, Adam Rek – perkuse, Tomáš Zetek – saxofon, Karel Pech – baskytara, Pavel Švec – bicí a Jan Kavka – piano

Většinu vlastního repertoáru kapely napsal zakladatel Bandabandu, kytarista a zpěvák Martin Rek. S vrozenou skromností sice tvrdí, že není nijak dobrý muzikant ani textař, opak je však pravdou. Důkazem je například refrén písně Je to hrozně těžký:

Ale je to hrozně těžký
chovat se tak, abych skončil v nebi
Ale je to hrozně těžký
neříct občas někomu od plic, že je debil

Ale je to hrozně těžký
nesebrat peněženku, co kdosi nechal v kině
Ale je to hrozně těžký
nebejt svině…

Návštěvníky jubilejního koncertu zvedla řada písniček z židlí, vzájemná radost z muzicírování se z pódia brzy přenesla do sálu a posluchači stále častěji odměňovali jednotlivá nástrojová sóla dlouhým potleskem. Píseň houslisty a zpěváka Vladislava Georgieva Malý Bulhar z Ostravy byla důkazem, že Vláďa, jinak také člen Komorní scény Aréna, je nejen skvělý herec, ale také výborný muzikant a zpěvák.

Bandaband si v novém složení, ve kterém hraje přibližně tři léta, sice stále hledá stylovou škatulku, ale dá se říci, že jeho crossover má už vlastní tvář, danou především vyzrálými individualitami, kterými všichni jednotliví muzikanti a zpěváci jsou, a také duchem Ostravy coby multikulturního a multižánrového města.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.