Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Poslechněte si: Ostravští The Places sázejí na melodii a půvabný vokál

Poslechněte si: Ostravští The Places sázejí na melodii a půvabný vokál

2.1.2014 00:00 Hudba

Mladá ostravská kapela The Places vydala na podzim nové EP s názvem 13. Deník Ostravan.cz přináší album svým čtenářům k poslechu spolu s jeho recenzí.

Zvětšit obrázek

Ostravská kapela The Places během koncertu.
Foto: Archiv kapely

The Places existují od roku 2010, kdy se kolem zakládajících členů, bubeníka Martina Hampela a kytaristy Ondřeje Andyho Dlouhého, postupně zformovala pětičlenná sestava, která se v roce 2012 rozšířila o klávesistu Ondřeje Bubu.

The Places jsou velmi aktivní. Za necelé tři roky své existence stihli vydat již tři elpíčka a odehrát spoustu koncertů v Ostravě a okolí. Vystoupili mimo jiné také na Colours of Ostrava a na Majálesu. Aktuální EP s názvem 13 představuje kapelu jako sehranou a suverénní šestici, jejíž nejvýraznější stránkou je bezpochyby charismatický hlas zpěvačky Evy Konečné.

Singl Nowhere To Hide měl premiéru v Českém rozhlasu Ostrava, kde se kapela také představila v krátkém akustickém setu.

The Places sází na melodické písně, často začínající pomalou klavírní nebo kytarovou předehrou. Postupně se však hudební energie uvolní. Ze všech sedmi skladeb zařazených na EP 13 číší pohoda a obrovská chuť hrát, což přebíjí i některá aranžérská klišé, například řazení dvou písní s kytarovým úvodem za sebou.

Co vyloženě vadí, je zvuk kytary v písni One Silent Minute. V krátké kytarové předehře dost zřetelně drnčí (přesnější by bylo napsat prdí) jedna struna. Druhou výtkou je dost otřesný český text písně Co můžeš nabídnout, který je vyloženě nemelodický a kvalitativně slabý.

Pozitiva však převažují. Kapela rozhodně stojí za pozornost a její hudba se vyvíjí směrem k vytříbenosti.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.