Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Právě dokončený dokument České televize o Viktoru Kolářovi překvapí otevřeností umělce

Právě dokončený dokument České televize o Viktoru Kolářovi překvapí otevřeností umělce

2.1.2014 00:00 Obraz & Slovo

Vedle ostatních klasiků české moderní fotografie jako jsou Drtikol, Sudek, Štreit a další zůstával Viktor Kolář až doposud jedním z posledních světově uznávaných tvůrců, o němž u nás dosud nevznikl žádný samostatný dokument. Nyní ostravské studio České televize chystá premiéru unikátního dokumentu, který tento dluh vyrovnává.

Zvětšit obrázek

Jeden z nejznámějších snímků Viktora Koláře bude na přebalu připravovaného DVD.
Foto: Viktor Kolář

Film o legendárním umělci, který podstatnou část své tvorby spojil s Ostravou, bude mít premiéru v únoru na programu ČT Art, předpremiéru 23. ledna v ostravském Minikině a vyjde také na DVD. Autorkou dokumentu je režisérka Klára Řezníčková, které se podařilo Viktora Koláře, jinak dosti nepřístupného umělce, přivést k nebývalé otevřenost. Právě tím je filmový snímek unikátní.

„Znát osobně umělce, kterého si můžete hluboce vážit, je velká radost. Zdrojem takové radosti bylo pro mne právě setkání s Viktorem Kolářem a tento pocit jsem se pokusila přenést i do filmu,“ tvrdí režisérka Klára Řezníčková. „Pan Kolář totiž není pouze výjimečným světově uznávaným fotografem, ale především velkým člověkem, moudrým, inspirujícím a přesto pokorným. A o takovýchto lidech by měly filmy vznikat,“ říká režisérka.

„Viktor Kolář našemu malému štábu postupně umožnil dostat se do jeho blízkosti, poznat se s jeho rodinou, spřátelit se. Každý člen štábu dostal ve filmu velký prostor projevit se vlastním filmovým jazykem, od kameramana, přes zvukaře, střihače až po hudební skladatelku. Věřím, že radost z této práce je na konečném výsledku znát,“ dodává Řezníčková.

Život Viktora Koláře, prožité peripetie a dramatické rodinné události zajímavě mapují a zobrazují celou druhou polovinu 20. století. Jak uvedla mluvčí ostravského televizního studia Jolanda Pilařová, ve světě uznávaný fotograf, jehož snímky kupují prestižní galerie, vystupuje v televizním dokumentu jako průvodce svou retrospektivní výstavou i místy, kde vznikaly záběry všedního a přitom neobyčejného života v průmyslové Ostravě. „Neopomene při tom zmínit i snímky ze svého kanadského období a vzájemně je srovnává. Spolu s ním si uvědomujeme podobnost životního stylu na západě v 70. letech se současnou atmosférou u nás. Viktor Kolář pozve televizního diváka i do svého soukromí, které přibližují fotografie a staré filmy z rodinného archivu i veskrze současné rozhovory s dcerami a manželkou,“ láká Jolanda Pilařová ke sledování filmu.

Autoři dokumentu kladou důraz pochopitelně na vizuální stránku, kterou podtrhují reprodukce Kolářových fotografií, ale i současné záběry různých míst spjatých s protagonistou. „Přidanou hodnotou vedle Kolářova vnímání světa jsou i reflexe vývoje společnosti, které jsou s jeho tvorbou a životními postoji spojeny. Pracuje se také s fotografiemi z Kolářova soukromého archivu, které nebyly doposud nikde publikovány. Významnou součástí dokumentu je původní hudba Terezy Bulisové,“ dodala mluvčí.

Vedle scenáristky a režisérky Kláry Řezníčkové a zmíněné Terezy Bulisové jsou pod dokumentem, jenž vznikl v tvůrčí skupině Kateřiny Ondřejkové, podepsáni dramaturg Martin Novosad, kameraman Martin Polčák a vedoucí výroby Jana Urbášková.

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.