Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Šéf Moravskoslezské Sinfonietty: Chystáme koncert filmové hudby pod širým nebem

Šéf Moravskoslezské Sinfonietty: Chystáme koncert filmové hudby pod širým nebem

3.1.2014 00:05 Hudba

Moravskoslezská Sinfonietta je jediným tuzemským symfonickým orchestrem, který má sídlo na vesnici. Vznikl před třemi lety v Řepištích mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem. Jeho koncerty sklízejí obrovské úspěchy – zatím většinou končily aplausem vestoje. Deník Ostravan.cz přináší rozhovor se zakladatelem a ředitelem tohoto mladého hudebního tělesa Janem Soukupem.

Zvětšit obrázek

Šéf orchestru Moravskoslezská Sinfonietta a fagotista Jan Soukup.
Foto: Archiv umělce

Začátek roku bývá vždy spojen s ohlédnutím za tím minulým. Jaký byl pro orchestr rok 2013?

Předešlá sezóna 2012/2013 byla pro Moravskoslezskou Sinfoniettu ve znamení velkého pracovního nasazení. Stihli jsme uspořádat sedm koncertů, které navštívilo přes 1700 posluchačů. V orchestřišti se vystřídalo 101 hráčů, přes 100 sboristů a 19 sólistů.

Který z koncertů se podle vás vydařil nejvíc?

Zcela s určitostí mohu říci, že to byl Letní koncert filmové hudby. Byl výjimečný především tím, že jsem poprvé zaranžoval hudbu ze světových filmů jako například Matrix, který měl velké ovace z řad publika, nebo také skladbu Skyfall z nového Jamese Bonda, kterou zpívala Táňa Wajsová. Později jsme to uvedli i v obchodním centru Nová Karolina jako flash mob.

To video jsem viděl. Všiml jsem si, že reakce lidí byly různé. V čem vidíte přínos flash mobů, které jsou dnes docela v kurzu?

Ano, reakce jsou různé. Spíše převažují smíšené pocity. Jsem přesvědčen, že lidé jsou v Ostravě k podobným projektům oproti západní Evropě pořád skeptičtí. Přínos pro nás určitě znamenala reklama, kterou flash mob vyvolal. Cíl byl jednoznačný – ukázat lidem, že i hudba z rádia či internetu může být živá a zajímavá. Myslím tím známé skladby jako například melodie z filmu James Bond.

Budete flash mob opakovat?

Nebudeme, myslím, že to svůj smysl splnilo. V dnešní době jsou flash moby časté, takže už tam chybí ta jedinečnost. Mým cílem byla reklama, protože orchestr stále není tak vidět, jak bych si přál.

Jak lidé na filmovou hudbu reagují. Vstřícněji?

Myslím si, že větší procento nakupujících, kteří by možná zřejmě nikdy nešli na koncert symfonické hudby, se minimálně zastaví a zaposlouchá se do hudby, kterou znají z masmédií.

Jaká je vize orchestru pro letošní rok? Co posluchačům nabídnete?

Snažíme se nabídnout pestrou paletu symfonické tvorby. Chystaný Novoroční koncert bude spíše zaměřen na smyčcové obsazení. Jarní koncert se ponese v duchu velkého symfonického orchestru, který nabídne známé skladby slavných mistrů Beethovena, Bizeta, Mascagniho, Ravela a Griega. Plánujeme opět uspořádat koncert filmové hudby, tentokrát to bude open air, protože naše koncertní prostory v Řepištích už nestačí. Opět nabídneme několik českých premiér, například skladbu Orange Tree z filmu Iluzionista nebo vokálně instrumentální skladby z filmu Šifra Mistra Leonarda.

Kdy a co konkrétně zazní na Novoročním koncertě?

Bude to Adagio pro Smyčce Samuela Barbera, Trzy utwory v dawnym stylu Henryka Góreckého a 5. symfonie B – dur Franze Schuberta. Koncert se koná 26. ledna od 18 hodin ve sportovní hale obce Řepiště.

Kde se vlastně nachází váš koncertní sál?

Bohužel koncertní sál nemáme. Naše koncerty prozatím probíhají ve sportovní hale v Řepištích. Věřím ale, že se v blízké budoucnosti situace změní. Celková akustika toho prostoru je spíše chrámová, když se ovšem zaplní 300 lidmi, je akustika mnohem sušší.

Řekněte mi, jak vlastně funguje provoz Moravskoslezské Sinfonietty? Máte neměnné obsazení, jako třeba Janáčkova filharmonie, nebo se muzikanti mění podle studované skladby?

Celý orchestr působí na bázi orchestrální akademie. Jeho jádrem je asi 25 stálých hráčů a s ohledem na obsazení u jednotlivých skladeb si zveme výpomoci.

To musí být náročné, řešit neustále chybějící nástroje…

Za dva a půl roku jsme si již vytvořili asi 300členný seznam muzikantů, které často oslovujeme. V naší členské internetové sekci máme i systém na docházku, kde se zapisují jednotliví lidé. Celý orchestr má tedy přehled, kdo, kdy a kde hraje.

Jaké jsou reakce publika na vaše koncerty, zažili jste už standing ovation?

Bude to teď vypadat, že se honosíme, ale téměř každý náš koncert končil potleskem vestoje. Důkazem jsou naše fotografie z každého koncertu.

Kterou skladbu byste v budoucnu s orchestrem rád nastudoval? Prozraďte, máte-li nějaký sen.

Mým snem je nastudovat 8. symfonii Gustava Mahlera, kde by účinkovali současní i bývalí členové Moravskoslezské Sinfonietty.

To myslíte vážně? Při premiéře této kolosální symfonie účinkovalo v roce 1910 téměř 1000 interpretů. Myslíte, že něčeho takového dosáhnete?

Ano, jsem si vědom náročnosti této kolosální symfonie. Zvažuji to udělat na naše výročí, které je zároveň výročím úmrtí Gustava Mahlera. Orchestry běžně tuto symfonii hrají v polovičním obsazení. A v Ostravě tato symfonie nikdy nebyla provedena. Chtěl bych ukázat mohutnost a sílu našeho orchestru.

Jaké je Vaše největší přání do letošního roku?

Být zdravý.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.