Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ostravská Mirandolina míří do Prahy, kde v úterý slavnostně zahájí Rok české hudby

Ostravská Mirandolina míří do Prahy, kde v úterý slavnostně zahájí Rok české hudby

6.1.2014 00:00 Divadlo

Velké cti se dostalo opernímu souboru Národního divadla moravskoslezského, jenž před měsícem uvedl premiéru operní komedie Bohuslava Martinů Mirandolina, kterou skladatel před bezmála šedesáti lety zkomponoval na italské libreto. Ostravský soubor operu, jejíž záznam o víkendu odvysílala stanice Českého rozhlasu Vltava, uvede 7. ledna na scéně Stavovského divadla v rámci celorepublikového scénického zahájení Roku české hudby.

Zvětšit obrázek

Jan Willem Baljet (Rytíř di Rippafratta) a Kateřina Kněžíková (Mirandolina)
Foto: Martin Popelář

Rok české hudby 2014 je pro Národní divadlo moravskoslezské ústředním mottem v sezónách 2013/2014 a 2014/2015. „Základním tématem projektů k Roku české hudby 2014 je podtržení a zdůraznění faktu, že česká hudební kultura patří mezi pět nejvýznamnějších hudebních kultur na světě, a jako takovou by ji lidé měli vnímat, provozovat, hovořit o ní, a to i v širších historických, společenských a kulturních souvislostech,“ upozorňuje mluvčí NDM Marcela Levíčková.

Rok české hudby 2014 je zároveň i výzvou pro budoucnost, realizovanou jak objednávkami nových děl, tak i propagací nepříliš často uváděných a ve světě zatím neprosazených titulů, které jsou přesto pozoruhodnými díly klasiků české hudby. A právě mezi taková díla patří i méně známá opera Bohuslava Martinů. „Mirandolina byla na našem území inscenovaná naposledy před 23 lety v Plzni. Je to u nás teprve sedmé nastudování od její světové premiéry v roce 1959 v Praze. Přitom ve světě se objevuje v poslední době čím dál častěji. V Ostravě je uváděna vůbec poprvé. Martinů pro mě přestavuje jednu z klíčových osobností hudebního divadla druhé třetiny 20. století,“ tvrdí ředitel NDM Jiří Nekvasil.

Opera má přitom zatím velmi dobré ohlasy. „Inscenátoři vsadili právě na onu bezprostřednost skladatelova sdělení a na jeho schopnost pojmout jednotlivé postavy Goldoniho lehkonohé komedie právě tak spontánně a s podobnou lehkostí. Dirigentovi Marko Ivanovićovi se podařilo bezezbytku vystihnout slunečnost hudby, která jde ruku v ruce s vtipným libretem, jež umně propojuje jednotlivé repliky konverzační komedie do skvěle fungujících ansámblů. Bez tohoto optimistického hudebního zázemí by Mirandolina neexistovala,“ napsala pro Operu Plus operní kritička Olga Janáčková.

NDM uvádí Mirandolinu v hudebním nastudování Marka Ivanoviće a v režii Jiřího Nekvasila na scéně Daniela Dvořáka a v kostýmech Simony Rybákové. V hlavních rolích vystoupí v rámci slavnostního zahájení Roku české hudby v Praze Kateřina Kněžíková (Mirandolina), Luciano Mastro (Fabrizio), Jan Willem Baljet (Rytíř di Ripafratta), Josef Moravec (Hrabě d’Albafiorita), Martin Gurbaľ (Markýz di Forlimpopoli), Eva Dřízgová-Jirušová (Ortensia) a Anna Nitrová (Deianira).

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.