Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Další potvrzené hvězdy Colours: Přijedou Winston McAnuff a Fixi z Jamajky a Francie

Další potvrzené hvězdy Colours: Přijedou Winston McAnuff a Fixi z Jamajky a Francie

6.1.2014 18:37 Hudba

Pořadatelé letošního ročníku Colours of Ostrava v pondělí večer zveřejnili další zahraniční jméno, které zpestří letošní program. Festival nabídne společný koncert veterána jamajského reggae Winstona McAnuffa a francouzského akordeonisty François-Xaviera Bossarda, přezdívaného jako Fixi.

Zvětšit obrázek

Winston McAnuff a Fixi přijedou na Colours of Ostrava 2014.
Foto: Archiv

Jejich koncert rozhýbe snad každého, kdo se před pódiem v tu chvíli bude nacházet. O mnohém svědčí nadšené ohlasy na jejich vystoupení na posledním veletrhu Womex.

Šestapadesátiletý Winston McAnuff vizuálně nemate – dredy mu visí do půl zad a při chůzi se houpe, takže už při pohledu na něj je všem jasné – bude reggae. Ale ve spolupráci s Fixim, který hraje také na klávesy, a beatboxerem Marcem Ruchmannem vybízejí k tanci jedinečnou směsí francouzského stylu musette, soulu, jamajského calypso, afrobeatu a písní maloya z ostrova Réunion, ve které reggae vnímáte pouze jako postoj.

Winstonovy skladby dostávají díky akordeonu rozpustilý nádech, jenomže z jeho ohromujícího soulového hlasu prýští občas i rebelská zloba. Na aktuálním albu A New Day, které v současnosti trhá ve Francii prodejní rekordy, bubnuje také Tony Allen a svým dílem ke konečnému výsledku přispěli i členové z Colours dobře známé skupiny Lindigo.

Zatím největšími hvězdami letošního ročníku, který se bude konat od 17. do 20. července v Dolních Vítkovicích, budou zpěvák Robert Plant se svým novým projektem Sensational Space Shifters a také americká pop-psychedelická kapela MGMT. Přijedou také zpěvačka nigerijského původu Iyeoka, sedmnáctičlenné seskupení bubeníků Les Tambours du  Bronx, americký písničkář John Grant a švédská kapela Goat.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.