Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Filharmonie se Novoročním koncertem připojí k Roku české hudby 2014

Filharmonie se Novoročním koncertem připojí k Roku české hudby 2014

6.1.2014 15:35 Hudba

Po operním souboru Národního divadla moravskoslezského, který v úterý 7. ledna zahajuje v Praze celostátní akci Rok české hudby 2014, nezůstane pozadu ani Janáčkova filharmonie. Ta ve čtvrtek program svého tradičního Novoročního koncertu naservíruje výhradně z českých skladeb. Sólistou koncertu bude jeden z nejlepších českých houslistů nastupující generace Roman Patočka.

Zvětšit obrázek

Janáčkovu filharmonii bude ve čtvrtek řídit Heiko Mathias Förster
Foto: Archiv

„Slavnostní zahájení nového roku je letos výjimečné mimo jiné svou skladbou programu, který je výhradně český. Během večera zazní skladby Josefa Suka, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Klementa Slavického,“ uvedla mluvčí orchestru Jana Knižátková. Filharmonii bude tentokrát řídit jeden z nejlepších německých dirigentů Heiko Mathias Förster. Sólový part v Janáčkově houslovém koncertě Putování dušičky pak pro tuto příležitost nastudoval houslista Roman Patočka.

„S Putováním dušičky jsem se poprvé setkal v roce 2004, kdy jsem byl osloven ředitelem festivalu v Brně, abych nastudoval toto dílo. Byl jsem překvapen technickou obtížností toho kusu. Houslový koncert patří k Janáčkově pozdní kompozici a je nesmírně dramatický. Můžeme se snad domnívat, že Janáček čerpal ze svých pocitů a popisuje nám vnitřní rozpoložení své duše,“ řekl Patočka před ostravským koncertem.

Houslista za největší velikány české hudby považuje Dvořáka, Smetanu, Janáčka a Martinů. „Díky mému uměleckému působení v komorních seskupeních, jsem mohl detailně proniknout do Janáčkových, Smetanových i Dvořákových smyčcových kvartetů a klavírních trií. Každý z nich vepsal do svých děl svou osobnost. Nemyslím si, že je vůbec možné některého z nich preferovat. Dle mého názoru, je česká hudba v nás všech velmi zakořeněná,“ říká Patočka.

 

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.