Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Program Colours se rozrůstá. Do Ostravy míří německá kapela Abby

Program Colours se rozrůstá. Do Ostravy míří německá kapela Abby

8.1.2014 18:39 Hudba

Program letošního ročníku festivalu Colours of Ostrava se nezadržitelně rozrůstá jak do počtu zveřejněných kapel, tak do žánrové pestrosti. Dalším potvrzeným jménem je berlínská kapela Abby, která má za sebou již úspěšné turné po Evropě a Spojených státech. Účast kapely byla oznámena ve středu v podvečer.

Zvětšit obrázek

Berlínská kapela Abby má za sebou evropské a americké turné.
Foto: Archiv

Kapela Abby byla založena v roce 2009 a tvoří ji čtveřice mladých a všestranných muzikantů s klasickým vzděláním – zpěvák Filou, kytarista a cellista Philipp, hráč na syntezátory Lorenzo a bubeník Henne. Všichni mají velkou zálibu v taneční elektronice i art rocku vrcholné éry sedmdesátých let.

„Abby je nejen jméno berlínské kapely, která míchá prvotřídní rock, pop a rave, ale i jméno společné kamarádky členů této formace. Nikdo kromě nich tuhle holku zatím neviděl, ale každá z písniček vypráví o jejím životě,“ popsali pořadatelé kapelu, která vystoupí na letošních Colours. „Každá se skladeb zachycuje událost ze života Abby, vyprávěnou jí samou, ovšem hlasem Filoua. Dohromady pak tvoří velký příběh o dospívání, večírcích, lásce za časů drog, zármutku, touhách, rodičích a humoru na hraně,“ píše se v charakteristice kapely, která své debutové album Frieds&Enemies z minulého roku natáčela v proslulém londýnském studiu Abbey Road.

Zatím největšími hvězdami letošního ročníku, který se bude konat od 17. do 20. července v Dolních Vítkovicích, budou zpěvák Robert Plant se svým novým projektem Sensational Space Shifters a také americká pop-psychedelická kapela MGMT. Přijedou také zpěvačka nigerijského původu Iyeoka, sedmnáctičlenné seskupení bubeníků Les Tambours du  Bronx, americký písničkář John Grant a švédská kapela Goat. Festival nabídne také společný koncert veterána jamajského reggae Winstona McAnuffa a francouzského akordeonisty François-Xaviera Bossarda.

 

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.