Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Nový festival Ostrava v plamenech láká na finské metalisty Sonata Arctica

Nový festival Ostrava v plamenech láká na finské metalisty Sonata Arctica

11.1.2014 00:01 Hudba

Jedna z nejpopulárnějších současných metalových kapel, finská Sonata Arctica, bude hvězdou úplně nového festivalu, který se uskuteční v areálu Dolní oblasti Vítkovic 2. srpna. Na festivalu zahraje sedm rockových a metalových kapel. Akci uspořádá agentura Petarda Production Petra Šišky. Kromě festivalu Ostrava v plamenech se v Dolní oblasti Vítkovic letos uskuteční i podobně zaměřený festival Festrocková Ostrava, který má být pokračováním dřívější přehlídky Rocková Ostrava.

Zvětšit obrázek

Finská metalová kapela Sonata Arctica míří do Ostravy.
Foto: Archiv

O nové akci informoval v noci na sobotu její hlavní pořadatel Petr Šiška. „Kapely, které na Ostravě v plamenech vystoupí, odehrají regulérní koncerty v délce hodinu a půl, nikoliv jen klasické festivalové čtyřicetiminutovky,“ řekl Šiška.

Spolu s kapelou Sonata Arctica na festivalu vystoupí tuzemské kapely Citron, Doga, Dymytry, Legendy se vrací a také Kreyson, který přijede s novým albem po osmnácti letech.

Tím největším lákadlem ale samozřejmě budou finští metalisté Sonata Arctica, kteří vyrážejí na turné k novému albu připravovanému k vydání na 28. března.

Pořadatelé z Petarda Production a P–Promotion ve spolupráci s Pragokocertem slibují do jara odtajnit ještě jedno velké jméno a nabízejí do konce února všem fanouškům limitovanou sérii vstupenek za zvýhodněných 590 korun.

V uplynulých dvou letech se v areálu Dolních Vítkovic konal podobně zaměřený festival Rocková Ostrava. V minulém roce se ale pořadatelé potýkali s finančními problémy a hovořilo se o tom, že akce se už se neuskuteční. Pořadatelé ale chtějí i letos v akci pokračovat pod názvem Festrocková Ostrava. „Mohu potvrdit, že na festivalu by měla vystoupit například německá kapela Human Zoo,  ale například také kapely Wisdom a Black Tiger. O dalších jménech jednáme,“ řekl pořadatel akce Rostislav Horáček. Festrocková Ostrava proběhne v polovině srpna, tedy dva týdny po Ostravě v plamenech.

Dolní oblast Vítkovic je stále oblíbenějším místem pořadatelů kulturních akcí. Kromě multižánrového festivalu Colours of Ostrava, který se zde bude letos konat  již třetím rokem, se zde  letos uskuteční i druhý ročník přehlídky taneční elektronické hudby Beats For Love, která je jednou z největších akcí svého druhu v zemi.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.