Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo V kulturním centru Cooltour uvedou oceňované představení Sólo pro Lu

V kulturním centru Cooltour uvedou oceňované představení Sólo pro Lu

15.1.2014 00:00 Divadlo

Mimořádně úspěšné a oceňované představení Divadla Archa nazvané Sólo pro Lu, ve kterém exceluje čínská tanečnice a zpěvačka Jing Lu, budou moci na vlastní oči vidět i Ostravané. Jing Lu bude se svým projektem, jenž vznikl ve spolupráci s režisérkou Janou Svobodovou, účinkovat 23. ledna od 19 hodin v ostravském kulturním centru Cooltour.

Zvětšit obrázek

Snímek z představení Divadla Archa Sólo pro Lu
Foto: Petr Salaba, Divadlo Archa

Sólo pro Lu je založeno na osobním příběhu aktérky, která žije v Praze. Ve svých vzpomínkách se vrací do dětství, které prožila v komunistické Číně. V intimním příběhu plném nepřízně osudu, ale i cesty za úspěchem účinkuje na jevišti jeho samotná protagonistka.

https://www.youtube.com/watch?v=PVmCNAQhoYg#t=54

Autentické texty, které vznikaly formou rozhovorů mezi režisérkou a protagonistkou, tvoří základ scénickému obrazu. Z jeviště zní čeština i čínština. „Představení je postaveno na kontrastu osobní výpovědi mladé Číňanky s globálními otázkami dnešního světa a ambivalentním vztahem západní společnosti k Číně. Výraznou rovinu tvoří hudba Michala Nejtka, která vznikala na základě živého zvukového plánu, který sama performerka vytváří přímo před zraky diváků. Rafinovaná práce s projekcí, čistota jevištního projevu a výjimečný výkon Jing Lu přinesly inscenaci úspěch na přehlídce APAP v New Yorku,“ informoval Martin Lindovský z centra Cooltour.

Jing Lu se narodila ve Wuhanu v Číně, od roku 1997 žije v Praze. Zpěvu a v tanci se věnovala již od dětství. Od roku 2001 se objevuje v projektech Divadla Archa. S Janou Svobodovou spolupracovala od té doby na několika představeních. Kromě toho je zpěvačkou kapely Allstar Refjúdží Band, která byla v minulosti k vidění na Colours of Ostrava. Jako zpěvačka spolupracovala s kapelou Autopilot Pavla Fajta a Ondřeje Smejkala také s beatboxerem Cossigou a kabaretem Červená Sedma. Spisovatelka Pavla Frýdlová zpracovala její životní příběh ve své knize Ženy odjinud (2009).

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.