Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Vrazi a zlodějíčci míří do Fiducie. Poznáte, kdo zabíjel a kdo jen kradl?

Vrazi a zlodějíčci míří do Fiducie. Poznáte, kdo zabíjel a kdo jen kradl?

15.1.2014 00:00 Obraz & Slovo

Kriminálníci všeho druhu se tento pátek sejdou v ostravské Galerii Fiducia. Fotografka Nikola Tláskalová zde představí snímky, které nevyfotila a navíc do Ostravy asi ani nepřijede. Nějaký postmoderní koncept? Ani ne, celá výstava s názvem En face je pouze obestřena několika tajemstvími.

Zvětšit obrázek

Poznáte, jakého provinění se dopustila žena na snímku?
Foto: Arhiv

S dokonalým zločinem souvisí důkladné zametání stop ale i záměrně matení okolí. To se kurátorce páteční výstavy ve Fiducii Lucii L. Fišerové daří dokonale. „Nikola Tláskalová je zrovna na studijním pobytu ve Francii. Netuším ale, ve kterém městě vlastně studuje. A už vůbec nevím, zda se jí v pátek podaří dojet do Ostravy,“ řekla kurátorka deníku Ostravan.cz. Nebo jen bezostyšně lhala, neboť velká loupež vyžaduje naprostou důvěru mezi spolčenými zločinci, v tomto případě kurátorkou a umělkyní.

Teď trochu vážněji. Vystavený koncept vychází ze školního zadání, které studentka Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Nikola Tláskalová dostala od pedagogů v ateliéru reklamní fotografie. „Téma znělo archiv. Každý student vyrazil do nějakého archivu a Nikola si vybrala ten v Muzeu Policie České republiky v Praze,“ vysvětluje Lucie L. Fišerová. Tam fotografku zaujaly zhruba sto let staré snímky v kartotéce zločinců, které byly nasnímány takzvanou Bertillonovou metodou.

Louis Alphonse Bertillon (1853-1914) byl průkopníkem kriminalistické fotografie a jako první na světě vypracoval metodu individuální identifikace zločinců na základě proměřování jednotlivých částí lidského těla. Vycházel z předpokladu, že se délky některých lidských kostí a obvody lebek u dospělých jedinců nemění. Zločince a podezřelé fotografoval zepředu (En face, odtud také název výstavy Nikoly Tláskalové) i z profilu a na kartě s fotografiemi byly uvedeny i výsledky měření. V prvním roce využívání této metody, konkrétně to byl rok 1883, odhalil Bertillo 48 zločinců z řad recidivistů. Další rok již 300, načež metodu s nadšením převzala většina policejních sborů na světě.

Nikola Tláskalová vrahy, podvodníky i drobné lapky z pražského policejního archivu zvětšila a diváky v galerii postaví před zvláštní úkol. U snímků jsou sice uvedena jména zločinců, ovšem nikoliv jejich delikt. Až na autorku a kurátorku tak nikdo ve výstavní síni nemá jistotu, zda zrovna hledí do tváře obyčejnému zloději, nebo vrahovi. A zastoupeny jsou obě skupiny. „Zatím s Nikolou přemýšlíme, zda do Fiducie přivezeme i seznam provinění těchto lidí. Ta jsou naopak uvedena beze jmen, takže je na divákovi, komu přisoudí ten či onen konkrétní delikt,“ vypráví kurátorka Lucie L. Fišerové o další páteční neznámé. Více se tedy dozvíme 17. ledna v 18 hodin ve Fiducii. A třeba bude vrahem zahradník!

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.