Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba VÍME PRVNÍ: Na Janáčkův máj míří klavírní mág Hadland i Hana Kotková, která zahraje hudbu Philipa Glasse

VÍME PRVNÍ: Na Janáčkův máj míří klavírní mág Hadland i Hana Kotková, která zahraje hudbu Philipa Glasse

20.1.2014 00:01 Hudba

Jeden z nejlepších norských klavíristů Christian Ihle Hadland, mladá africká pěvkyně Pretty Yende, která dobyla La Scallu i Metropolitní operu, a také fenomenální chorvatský kytarista Zoran Dukić a houslistky světového renomé Julia Fischer a Hana Kotková. To jsou největší esa letošního 39. ročníku festivalu Janáčkův máj. Pořadatelé celý program odtajní za týden, deník Ostravan.cz ale jména největších hvězd již zná.

Zvětšit obrázek

Špičkový norský klavírista Christian Ihle Hadland zahájí letošní ročník Janáčkova máje.
Foto: Kim Laland, Nordic Artists Management

Na zahajovacím koncertě letošního ročníku Janáčkova máje zazní 22. května ve vítkovickém Gongu mimo jiné slavný Griegův klavírní koncert a moll, ve kterém spolu s Janáčkovou filharmonií vystoupí jako sólista právě Christian Ihle Hadland.  Charismatický klavírista je od svého recitálového debutu v Norské opeře v roce 2008 oslavován jako jedinečný hudebník, v České republice vystoupí poprvé.

Jeho první sólová nahrávka pro Simax Classics z r. 2010 s Chopinovými a Schumannovými skladbami vyvolala velký zájem a všeobecně příznivé kritiky. Na dalších nahrávkách spolupracoval s houslistou Hennigem Kraggerudem a se zpěvačkou Isou Katharinou Gericke. Zatím poslední je CD s Mozartovými klavírními koncerty, které nahrál loni s Filharmonií Oslo.

Další obrovskou hvězdou letošního Janáčkova máje bude půvabná černošská pěvkyně Pretty Yende, která dobyla milánskou La Scallu i Metropolitní operu v New Yorku. „Loni tam debutovala jako Adéle po boku Juana Diega Flóreze v Rossiniho opeře Hrabě Ory a kritika při hodnocení jejího výkonu nešetřila superlativy,“ řekl ředitel festivalu Janáčkův máj Jaromír Javůrek. Jihoafrická sopranistka vystoupí teprve podruhé v ČR a poprvé v Ostravě, kde ovšem nebude zpívat operní árie, ale jazzově laděné písně Gershwina a Bernsteina.

Dalším velkým magnetem Janáčkova máje bude také mladá německá houslistka světového věhlasu Julia Fischer, označovaná hudební kritikou za talent století. „Hovoří se o ní jako o hvězdné sólistce a zralé fenomenální houslistce, které však nejde jen o technickou brilanci. Julia Fischer podle tisku hraje s úžasnou hudební inteligencí a dává hudbě na svůj věk až překvapivě zralý cit,“ uvedl Javůrek. Julia Fischer hraje na italský nástroj z dílny Giovanniho Battisty Guadagniniho z roku 1750. V Ostravě zahraje houslový recitál za doprovodu Milany Chernyavské.

Dalším velkým jménem letošního ročníku bude Zoran Dukić, který v Ostravě vystoupí s Janáčkovým komorním orchestrem, jenž oslaví v letošním roce padesát let umělecké činnosti. „Dukić je jediným kytaristou na světě, který vyhrál obě soutěže Andrés Segovia v Granadě i v Palma de Mallorca,“ dodal Javůrek.

České jméno, ale světový věhlas má další umělkyně, která letos přicestuje na Janáčkův máj. Houslistka Hana Kotková, která se specializuje na hudbu dvacátého století, bude na festivalu hostovat potřetí a návštěvníkům přiveze ukázku hudby jednoho z největších světových hudebních géniů Philipa Glasse, který loni koncertoval v Ostravě. „Na naši žádost Hana Kotková nastudovala 2. houslový koncert Phillipa Glasse, který je inspirován Vivaldiho dílem Čtvero ročních období,“ doplnil Javůrek. Hanu Kotkovou doprovodí zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů.

Diváckým hitem pravděpodobně bude koncert Vojty Dyka, který vystoupí se souborem Musica Florea a se zpěvačkou Ivou Bittovou. Umělci nabídnou skladbu Requiem 2014, která je věnována obětem světových válek. Zpěvák se tak na Janáčkově máji ukáže v poněkud jiné roli než se svými populárními kapelami Nightwork a B-Side Band.

Sólistou závěrečného koncertu Janáčkova máje bude japonský klavírista Tomoki Sakata, který zahraje populární a technicky náročný Lisztův Klavírní koncert č. 1. „Tomoki vystupoval na koncertech ve Vídni, v Praze, Utrechtu, Ósace, Ženevě, Luganu, Nalecheowu, Yokohamě a v Tokiu. V roce 2014 je pozván na festival Les Musicales de Compesieres v Ženevě,“ dodal ředitel festivalu.

Program Janáčkova máje bude zveřejněn v pondělí 27. ledna na internetových stránkách festivalu. Od 3. února pak bude možné zakoupit si vstupenky v předprodejích. Kromě Ostravy se některé festivalové koncerty budou letos konat také v Opavě, Hradci nad Moravicí, Kravařích, Ludgeřovicích a Českém Těšíně.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.