Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Filharmonie nabídla umění mladých a talentovaných hudebníků

Filharmonie nabídla umění mladých a talentovaných hudebníků

31.1.2014 00:28 Hudba

Tradiční čtvrteční koncert Janáčkovy filharmonie věnovaným mladým interpretům byl ve znamení dvou půvabných žen. Sopranistka Věra Likérová zazpívala tři árie. Vystřídala ji klavíristka Johanna Haniková. V druhé půli programu zazněla oblíbená 4. symfonie Felixe Mendelssohna-Bartholdyho.

Zvětšit obrázek

Během koncertu vystoupila mladá pěvkyně Věra Likérová.
Foto: Ivan Korč

Věra Likérová není v Ostravě nijak šířeji známá. Její profesní životopis je však i bez toho bohatý a zajímavý. Vystudovala Pražskou konzervatoř. Zvítězila na několika pěveckých soutěžích a pohostinsky vystoupila v řadě operních divadel. Zpěvačka nabídla ostravskému publiku moc pěkné vystoupení v podobě tří árií od G. Verdiho, W. A. Mozarta a J. Strausse mladšího. Likérová disponuje neobyčejně lahodným subtilním sopránem, který se moc příjemně poslouchá. Největší úspěch sklidila s kupletem Adély z 2. dějství operety Netopýr. Přidala i slušivou hereckou kreaci a intonačně neměla sebemenší problém. Radost poslouchat i dívat se.

Po nezbytné přestavbě, v podobě instalace koncertního křídla přišla chvíle mladinké studentky Janáčkovy konzervatoře v Ostravě Johanny Hanikové. Tato nadaná klavíristka, která už má na svém kontě několik vítězství z mezinárodních soutěží, vystoupila s Beethovenovým prvním klavírním koncertem C dur, op. 15.

Mladá klavíristka Johanna Haniková.

Mladá klavíristka Johanna Haniková. (Foto: Ivan Korč)

Třívětá skladba je z hlediska hudebních kvalit považována za Beethovenův méně šťastný kousek a často se tato skutečnost ráda skrývá za skladatelovo mládí a lpění na stylových finesách klasicismu. Haniková koncert podala velmi slušně. V první větě možná příliš zbytečně přehnala rubata, což vedlo k mírnému nesouladu v souhře. V pomalé střední větě jsem obdivoval její sametový a něžný úhoz. Finální třetí věta byla už dokonalým vítězstvím.

Vystoupení obou mladých umělkyň spolu s Janáčkovou filharmonií bylo skutečně povedené. Třetí mladík, estonský dirigent Kaspar Mänd, si s pestrým repertoárem poradil na svůj věk se ctí. Jeho nastudování Mendelssohnovy 4. symfonie, jsem již ve druhé části večera bohužel neměl možnost vyslechnout, abych stihl ještě jeden koncert v jiné části města.

Podobné koncerty, jako byl ten čtvrteční, jsou do budoucna pro ostravské ctitele klasické hudby přínosem.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.