Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba S odřenýma ušima, ale i to se počítá: Boom Cup vyhráli domácí Echo Message

S odřenýma ušima, ale i to se počítá: Boom Cup vyhráli domácí Echo Message

1.2.2014 02:06 Hudba

Dvanáctý ročník vyhledávací soutěže amatérských kapel Boom Cup dospěl v noci na sobotu v ostravském klubu Hudební bazar ke svému finále. O vítězství se letos utkala pražská kapela Moof a ostravští Echo Message. Po shodě hlasů poroty nakonec o vítězi rozhodlo svým hlasováním publikum a vítězem dvanáctého Boom Cupu se tentokrát stala kapela z Ostravy.

Zvětšit obrázek

Frontman vítězné kapely Echo Message Miki Kalus.
Foto: Aleš Honus

Zatímco Echo Message, kteří hrají teprve od loňského roku, nabídli přímočarý kytarový rock, pražští Moof zase přivezli hudbu na pomezí funky, jazzu a popu.

Vítězná kapela si i letos zahraje na festivalu Colours of Ostrava, další cenou pro vítěze jsou nahrávací frekvence ve studiu Českého rozhlasu Ostrava.

„Vítězství jsme vůbec nečekali. Přihlášku do soutěže jsem posílal za pět minut dvanáct – v poslední den těsně před uzávěrkou. Věděl jsem, že na Boom Cup se hlásí i kapely, které hrají delší dobu, ale přesto jsme se rozhodli zkusit štěstí,“ svěřil se frontman kapely, kytarista a zpěvák Miki Kalus. O tom, že skupina nečekala postup mezi nejlepší kapely, svědčí podle něj i to, že měla původně naplánovaný koncert v Opavě, který po svém postupu zrušila.

Kalus gentlemansky ocenil první kapelu Moof, které vítězství uniklo opravdu jen o fous. „Hráli úplně jiný žánr než my, ale byli výborní a moc se mi líbili. Jsou to brilantní muzikanti, mají výbornou zpěvačku a skvělé aranže,“ pochválil Kalus kapelu, která skončila jako druhá.

Organizátor soutěže Igor Vašut byl až do posledních chvil před sečtením hlasů velmi napjatý, jak hlasování dopadne. „Do poslední chvíle jsem ani netušil, jak se porota rozhodla. Dokonce na rozdíl od minulých ročníků jsem neměl v sobě vnitřně jasné, komu by se mělo dát to pomyslné žezlo vítěze. První kapela Echo Message byla přímočařejší, šlapala a měla zajímavé a chytlavé písničky, Moof zase byli hudebně rozměrnější, bylo tam více prostoru pro hlas zpěvačky a pro širší výrazivo muzikantů. Obě kapely hrály vynikajícím způsobem, na jejich výkonu se nedala najít jakákoliv chyba a není divu, že se porota většinou hlasů nepřiklonila k žádné kapele. A tak si nakonec vítěze letošního ročníku kvůli shodě hlasů poroty vybralo publikum,“ dodal Igor Vašut.

 

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.