Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Američtí The National míří na Colours, pořadatelé zveřejnili několik dalších jmen

Američtí The National míří na Colours, pořadatelé zveřejnili několik dalších jmen

5.2.2014 10:02 Hudba

Jedna z nejlepších koncertních kapel současnosti, americká formace The National, bude po Robertu Plantovi, MGMT a ZAZ další velkou hvězdou letošního ročníku festivalu Colours of Ostrava. Kromě této indie kapely ověnčené nominacemi na Grammy či Brit Awards zveřejnili pořadatelé ve středu dopoledne i několik dalších zahraničních kapel, mezi nimiž se vyjímají zejména afrofunkoví Jupiter & Okwess International z Konga.

Zvětšit obrázek

Na Colours of Ostrava zahrají američtí The National.
Foto: Colours of Ostrava

Kapela The National si v minulých letech získala fanoušky po celém světě díky melodické, melancholické až niterné hudbě, které dominuje baryton zpěváka Matta Berningera. „Na našem festivalu představí nejen své starší známé skladby, ale i písně z loni vydaného úspěšného alba Trouble Will Find Me,“ uvedla ředitelka festivalu Zlata Holušová.

https://www.youtube.com/watch?v=yIWmRbHDhGw

The National se od vzniku v roce 1999 vypracovali na jednu z největších světových hvězd, letos budou například headlinery obřího barcelonského festivalu Primavera Sound. Mezi jejich obdivovatele patří R.E.M., Sufjan Stevens, Arcade Fire nebo také americký prezident Barack Obama, v jehož předvolebním spotu byla použita právě skladba Fake Empire od The National. „Jejich hudba zazněla i v mnoha televizních seriálech a filmech: One Tree Hill, Stav beztíže, Bratři a sestry, Dr. House, Hra o trůny nebo Chuck,“ informoval mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

Kromě The National do programu Colours of Ostrava přibyla také nu-jazzová britská kapela Hidden Orchestra, projekt Ve Zou Via spojující trojici neapolských žen s akordeonem a tamburínami Assurd, argentinskou zpěvačku Enzu Pagliaru a mužský polyfonní sbor Lo Còr de la Plana z Marseille, a také výbušná afrofunková formace Jupiter & Okwess International z konžské metropole Kinshasy.

Kdo jsou The National

Zpěvák The National Matt Berninger a dvojčata – Aaron a Bryce Dessnerovi a Bryan a Scott Devendorfovi – vyrůstali v Ohiu, mezinárodní slávy a nominací na Grammy, MTV Performing Woodie a Brit Awards se ale dočkali až v newyorském Brooklynu, kde už čtrnáct let žijí. Neznámé klubové kapele přespávající na prvním evropském turné v laciných hotelech, dal kdysi po koncertě cennou radu Bruce Springsteen: „Nejprve si vytvořte pořádnou vlnu a pak se na ní projeďte.“ Vzali si jí k srdci a do velkého hudebního světa vstoupili The National v roce 2005 parádně: nadšeně přijatým třetím albem Alligator.  Zanedlouho se pak z klubů přestěhovali na pódia největších světových festivalů, které okupují dodnes.

Pro The National je typické, že si k natáčení alb zvou do studia velký počet výjimečných hostů: Sufjan Stevens, klavírista Thomas Bartlett (aka Doveman), Justin Vernon, Richard Reed Parry nebo Nico Muhly. Působivého mnohovrstevnatého, přitom komorního zvuku ve středních tempech, docilují přidáním smyčců, dechů a sborů. Proč se proto divit, že jedna z jejich nejslavnějších skladeb Fake Empire zněla v roce 2008 ve volebním videu Baracka Obamy. Podpořili ho i prodejem triček s jeho portrétem s nápisem Mr. November (název skladby z alba Alligator). K Obamově znovuzvolení přispěli The National v Ohiu koncerty a otevřenou podporou cílenou na mládež i o čtyři roky později.

Přestože The National tvoří autorský kolektiv, za většinové autory jsou považováni Berninger a bratři Dessnerové. Bryce – s titulem z Yale – se navíc ve své skupině Clogs věnuje soudobé hudbě: spolupracuje s Philipem Glassem, Nico Muhlym, Jonny Greenwoodem, koncertně uvádí skladby Steve Reicha, Davida Langa a kompozice na jeho debutovém albu Aheym hraje slavný Kronos Quartet. Bryce Dessner je považován i za významného uměleckého kurátora. Na vrub aktivních bratrů Dressnerových se připisuje také kompilace Dark Was the Night pro organizaci Red Hot Organization: s dalšími hvězdnými kapelami pomohli The National získat neziskové organizaci na boj proti AIDS velké finanční prostředky.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.