Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Bratři Orffové získali Cenu Apollo za album, které v pátek pokřtí v Cooltouru

Bratři Orffové získali Cenu Apollo za album, které v pátek pokřtí v Cooltouru

6.2.2014 09:08 Hudba

Jako nejlepší tuzemské album uplynulého roku 2013 bylo v anketě kritiků Cena Apollo vybráno ve středu večer album Šero krnovské skupiny Bratři Orffové. Album, které přináší deník Ostravan.cz k poslechu svým čtenářům, vyhrálo zcela jednoznačně - debata mezi členy úzké poroty prý trvala pouhých pětatřicet minut. Cédéčko, které vyšlo v listopadu, skupina pokřtí v pátek v Ostravě.

Zvětšit obrázek

Frontman kapely Bratři Orffové Ivan Gajdoš
Foto: Archiv

Kapela Bratři Orffové své album pokřtí v pátek od 20 hodin v ostravském kulturním centru Cooltour. Jako host koncertu se představí známá postava tuzemské alternativní scény Kittchen. „Bude hrát asi půl hodiny, poté zahrajeme my asi polovinu písní z alba Šero a samozřejmě i skladby z naší první desky Bingriwingri,“ zve na koncert kytarista Lukáš Novotný, který tvoří spolu s Ivanem Gajdošem tvůrčí jádro kapely. Album se podle něj nebude křtít žádným šampaňským, jak je obvyklé. „Pokřtíme ho tmou,“ řekl, ale podrobnosti zatím nechtěl příliš prozrazovat.

Kromě sošky podle návrhu Maxima Velčovského si Bratři Orffové ze slavnostního večera v pražském klubu La Loca odnášejí i finanční příspěvek od Ochranného svazu autorského. „Rádi bychom ho věnovali na honoráře všem kapelám, které si přijedou zahrát k nám do Krnova,“ řekli Orffové při předávání ceny.

Mezi sedmi nominovanými na Ceny Apollo letos byli také Dan Bárta a Illustratosphere  za album Maratonika, Bratři Orffové  za Šero, Houpací koně  za album Everest, Ille (Ve tvý skříni), Kittchen (Radio), Never Sol (Under Quiet) a Prago Union (Vážná hudba).

Deník Ostravan.cz přinesl v listopadu obsáhlý rozhovor se členy kapely Bratři Orffové o práci na albu Šero. Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.