Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Režisér Draků v hrnci Vladimír Mráz: Chystám sitkom ze současné Ostravy

Režisér Draků v hrnci Vladimír Mráz: Chystám sitkom ze současné Ostravy

10.2.2014 00:10 Atd.

Ostravský režisér, scénárista a producent Vladimír Mráz je autorem jednoho z nejsledovanějších pořadů dětského kanálu České televize Draci v hrnci. Je podepsaný také pod magazíny Pod pokličkou a Chalupa je hra, pod úspěšným animovaným seriálem Pytlíkov i celovečerním animovaným filmem Báječná show. V rozhovoru pro deník Ostravan.cz hovoří nejenom o Dracích v hrnci, ale i o svých plánech a také o devatenáctileté dceři Elis, která je populární zpěvačkou a nedávno vydala debutové album Shubidu.

Zvětšit obrázek

Režisér Vladimír Mráz s protagonisty Draků v hrnci Oskarem Juchelkou a Míšou Doubravovou.
Foto: QQ Studio

Jste spoluautorem a režisérem Draků v hrnci, jednoho z nejsledovanějších pořadů na programu ČT-D. Jak vás vůbec napadlo dělat magazín o vaření určený pro děti?

Ten nápad vznikl v České televizi. Oslovili stejný tvůrčí tým magazínu Pod pokličkou, což byl velmi úspěšný pořad, který ve své době sledovalo zhruba milión diváků týdně. Šlo o jeden z vůbec nejsledovanějších českých lifestylových magazínů. Ale o tom, že bychom někdy mohli udělat něco o vaření pro děti, jsme spolu s kolegy uvažovali už několik let. Když se v minulém roce rozjížděl dětský kanál ČT-D, tak to opět viselo ve vzduchu. Důležité bylo najít malého kluka ve věku kolem devíti let, který by uměl vařit. Když jsme začali hledat, k mému velkému překvapení jsem zjistil, že děti v tomhle věku už skutečně jsou schopny uvařit jednoduchá jídla, například palačinky.

Nakonec jste do role hlavního protagonisty pořadu obsadili dětského herce Oskara Juchelku, který už dříve účinkoval v ostravském divadle. A zdá se, že jste měli šťastnou ruku…

Oskara jsme objevili na konkursu. Je to velmi inteligentní a především nesmírně disciplinovaný kluk, což se o řadě jiných dětských herců nedá říct. Roli jeho třináctileté ségry hraje dvaadvacetiletá herečka Míša Doubravová, která je obdivuhodně všestranná, dokáže zahrát cokoliv, má výbornou výslovnost a dikci, takže jí děti rozumí. Pak je tam i dvojice animovaných dráčků, kterým propůjčili hlas dva populární ostravští herci. Roli toho prostinkého a věčně nenažraného dráčka namluvil David Viktora. Evičku, která brášku Oskara miluje a přitom mu říká: Ty dutá hlavo, namluvil Jirka Sedláček. Díky spojení hraných a animovaných sekvencí pořad oslovil širokou skupinu malých diváků – zatímco animované dráčky si oblíbila skupina od čtyř do osmi let, děti od osmi do dvanácti oslovuje Míša s Oskarem.

Kolik diváků Draky v hrnci sleduje?

Zpočátku to bylo asi čtyřicet až padesát tisíc, dnes každý díl sleduje od 80 do 90 tisíc diváků. Přitom vysíláme v neděli od devíti hodin, kdy pro děti vysílají i ostatní televize, takže z toho ratingového koláče si bereme poměrně velký kus.

Kolik dílů už vzniklo?

V minulém roce jsme udělali 18 dílů, letos už jich máme napsaných deset, které se postupně natáčejí. Celkově do prázdnin vyrobíme kolem 20 dílů.

A kolik pokračování ještě máte v plánu?

To není otázka pro mne. Záleží na tom, jak dlouho bude dětský kanál tento pořad potřebovat a jaká bude jeho obliba. Zatím jsou velmi spokojeni a tvrdí, že takový typ pořadu, ve kterém se kombinuje zábava se vzděláváním, je přesně to, co dětský kanál potřebuje.

Autorkou hudby k Drakům v hrnci je vaše dcera Elis, která je talentovanou zpěvačkou a dnes už popovou hvězdou. Na podzim vydala své debutové album. Úspěšným hudebníkem je i váš syn Dalibor. Zajímala se Eliška o hudbu od malička, nebo si pamatujete na nějaký zlom, kdy se rozhodla stát slavnou?

Nebyl tam žádný zlomový okamžik. Ona se o hudbu zajímala už od útlého věku a mířila k tomu postupně, jako když bagr likviduje panelák. To samé Dalibor. Oba od malička muzicírovali, u nás byla pořád nějaká kapela, už od základní školy. Elis hrála od čtvrté třídy na klavír, Dalča hrál od deseti let na bonga s Bum Bum Bandem… Nikdy jsem si ale nemyslel, že by se mohli hudbou živit. Jejich úspěchy nás s manželkou v každém případě těší, ale především jsme rádi, že jsou zdraví, že se v tom věku našli a že z toho nenosí nos nahoru. Oba samozřejmě bojují s obyčejnými věcmi jako každé „děcko“ v jejich věku. Mají spoustu plánů, které jim částečně vycházejí a částečně nevycházejí, ale mají tah na branku. Když něco začnou, tak to i dodělají.

Jste autorem obrovského množství televizních pořadů, seriálů, dokumentů i celovečerního filmu. Máte nyní nějaké další tvůrčí plány?

Mým velkým snem je natočit sitkom ze života šestnácti až sedmnáctiletých lidí z prostředí Ostravy, protože jsem patriot a zároveň jsem přesvědčen, že to město má hodně co nabídnout. Píšu to už pátý rok, námět se líbí televizím, takže hledám čas, abych se „urval“ a natočil pilotní ukázku. Kromě toho chystám dva animované seriály a nové pořady pro děti. Zatím o tom ale nemohu říkat nic konkrétnějšího. Všechno je jen otázkou času.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.