Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Soutěž kapel Líheň se stěhuje do Vítkovic. Finále bude v Gongu

Soutěž kapel Líheň se stěhuje do Vítkovic. Finále bude v Gongu

10.2.2014 00:01 Hudba

Největší československá klubová soutěž amatérských kapel Radegast Líheň se opět stěhuje. Ostravská část soutěže se nově uskuteční v Dolní oblasti Vítkovic – základní kola budou probíhat v objektu U6, finále se uskuteční v aule Gong. Další koncerty v základních kolech soutěže, do které se letos přihlásilo 223 kapel, budou probíhat letos v Olomouci, Havířově a Třinci.

Zvětšit obrázek

Snímek z finále loňské líhně, kterou vyhrála kapela Beihavior.
Foto: Radegast Líheň

První základní kolo soutěže se uskuteční v objektu U6 již v pátek 21. února. „Každým rokem se soutěž vyvíjí a posouvá a my jsme velmi rádi, že roste zájem jak ze strany hudebníků, tak ze strany partnerů. Jedním z nich se stala i Dolní oblast Vítkovic, kde jsme se dohodli na spolupráci při pořádání jedné ze čtyř základních částí soutěže i samotného Velkého finále,“ řekl ředitel soutěže Marek Slonina z pořádající agentury Viking agency.

„Letošní třináctý ročník pořádáme opět ve čtyřech klubech současně, poprvé jsme se rozhodli jej uspořádat v Olomouci, či Třinci, ale premiérově také v Dolní oblasti v klubu U6. Věříme, že si sem za výbornou muzikou najdou fanoušci cestu a pochopí, že Dolní oblast žije nejen přes den, ale je to skvělé místo i k trávení večerů. Srdečně zde zveme od 21. února každý pátek na pravidelná bezplatná hudební setkání vždy tří skupin, které budou hrát o postup do dalších etap soutěže,“ doplnil Slonina.

Programy základních kol a jména vystupujících kapel budou průběžně zveřejňovány na stránkách soutěže www.lihen.cz a hned první kolo soutěže nabídne vystoupení dvou ostravských skupin. „Věříme, že právě jejich fandové proberou Dolní oblast v páteční večer z klidu a užijí si řádnou porci muziky bez nutnosti platit vstupné,“ dodává Slonina.

Stejně jako v klubu U6 pak budou souběžně probíhat koncertní soutěžní kola v klubech v Havířově (Jazz club), Třinci (Barrocko) a Olomouci (Bounty Rock Cafe).

Soutěž probíhá již několik let stejným systémem. Vždy se mezi sebou utkávají tři hudební skupiny obdobného žánru o jedno postupové místo. Pokud projdou i čtvrtfinálovým a semifinálovým kolem, postoupí do Velkého finále konaného v ostravském Gongu.

Od druhé poloviny února se tak na Moravě a ve Slezsku dá očekávat velmi solidní porce muziky čítající 35 koncertů pod hlavičkou Radegast Líheň 2014.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.