Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Světová hvězda první velikosti Alexander Ghindin je v Ostravě. Chystá dva koncerty

Světová hvězda první velikosti Alexander Ghindin je v Ostravě. Chystá dva koncerty

13.2.2014 04:00 Hudba

Jeden z největších světových klavírních virtuózů, šestatřicetiletiletý rodák z Moskvy Alexander Ghindin, je v Ostravě. Laureát prestižních klavírních soutěží v Moskvě a Bruselu, který je odbornou i laickou veřejností jednomyslně uznávaný jako jeden z nejoriginálnějších pianistů současnosti, přednese během dvou následujících večerů spolu s Janáčkovou filharmonií Koncert pro klavír a orchestr č. 1. Sergeje Rachmaninova.

Zvětšit obrázek

Ruský klavírní virtuóz Alexander Ghindin zahraje v Ostravě.
Foto: Archiv

Koncerty jsou na programu ve čtvrtek a v pátek a kromě zmíněného opusu na nich zazní v podání filharmonie několik skladeb inspirovaných výtvarným uměním.

Ghindin úspěšně koncertuje po celém Rusku i v zahraničí. Hrál s nejvýznamnějšími ruskými a mezinárodními orchestry. „Vydal 24 CD ve spolupráci s předními nahrávacími společnostmi. Patří mezi ně i nahrávka Rachmaninovových Klavírních koncertů č. 1 a 4 v původních verzích s Helsinskou filharmonií pod vedením Vladimira Ashkenazyho,“ informovala mluvčí ostravské filharmonie Jana Knižátková.

Kromě zmíněného Rachmaninovova klavírního koncertu během večera v podání Janáčkovy filharmonie zazní také Kupkova Picassiáda, Rachmaninovův Ostrov mrtvých a Fresky Piera della Francesca z dílny Bohuslava Martinů.

„V hudební literatuře najdeme četné důkazy o tom, že se skladatelé často nechávali a nechávají inspirovat výtvarným uměním. A tento koncert je toho důkazem. Byly do něj záměrně vybrány skladby, na jejichž počátku stálo nějaké výtvarné dílo,“ řekl ředitel filharmonie Jan Žemla, který je autorem dramaturgie koncertů

Z názvu skladby ostravského skladatele Karla Kupky je okamžitě patrné, kdo mu byl inspirací. Konkrétně to byly Picassovy kresby v bibliofilském vydání Ovidiových Proměn.  „Podnětem Rachmaninovovi pro vznik Ostrova mrtvých byl stejnojmenný obraz švýcarského malíře Böcklina. A konečně Bohuslav Martinů.  V jeho případě to byl nesmazatelný dojem, který v něm zanechala návštěva chrámu svatého Františka v toskánském Arezzu vyzdobeného freskami Piera della Francesca,“ dodal Žemla.

Koncert bude řídit švýcarský dirigent Kasper Zehnder, který mimo jiné působil i v Praze, kde v letech 2005 až 2008 převzal po Jiřím Bělohlávkovi vedení Pražské komorní filharmonie. „Podle pověsti, která jej předchází, dokáže motivovat orchestr k excelentním výkonům, disponuje citem pro dynamiku a rovnováhu výsledného zvuku. Návštěvníci koncertů se tedy rozhodně mají nač těšit,“ dodala Knižátková. Koncerty začínají v 19 hodin. „A protože se koncerty konají v období Valentýna, je pro ty, kteří je navštíví se svým partnerem, připraveno překvapení,“ dodala mluvčí.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.