Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ochotnické Divadlo Devítka sází na komedie a představuje Lásku mezi nebem a zemí

Ochotnické Divadlo Devítka sází na komedie a představuje Lásku mezi nebem a zemí

19.2.2014 00:00 Divadlo

Deník Ostravan.cz pokračuje v představování ochotnických divadelních souborů, které působí na Ostravsku. Nyní přichází řada na velmi mladé Divadlo Devítka - soubor, který byl založen hrstkou nadšenců v roce 2009 v Ostravě-Třebovicích.

Zvětšit obrázek

Z inscenace Divadla Devítka Láska mezi nebem a zemí.
Foto: Archiv Divadla Devítka

Vůdčí osobností Divadla Devítka je Marcel Stejskal, který o sobě říká: „Ke kultuře jsem byl veden, trochu proti své vůli, od útlého dětství. Od pěti let jsem navštěvoval literárně-dramatický kroužek. Chvíle zábavy střídaly povinné účasti v recitačních soutěžích. Někdy v pubertě jsem se postavil na zadní s rozhodnutím s divadelnictvím definitivně skončit. Až za dalších dlouhých dvacet let, kdy jsem dostal příležitost se k divadlu vrátit, jsem poznal, že je to můj životní úděl.“

Další výraznou osobností souboru je Štěpán Rendla. Podstatu ochotnického herectví vystihuje jeho věta: „Zkoušky jsou dřina a zaberou čas, ale pro ten krásný pocit z našich štací to stojí za to.“

Stačí se podívat na stále nabízený repertoár tohoto souboru a na první pohled je zřejmé, že Divadlo Devítka miluje komedie. V květnu 2010 předvedlo svoji první premiéru, a to francouzskou komedii Jean-Claude Islerta s názvem Jo, není to jednoduché. V listopadu téhož roku nastudovali českou premiéru francouzské komedie z divadelního prostředí Mátový nebo citron? od Patricka Haudecoeura. Na podzim pak 2011 uvedli pohádku pro děti Jůlinka a kouzelné račí klepeto od Václava Berana a v roce 2012 i francouzskou komedii M-G. Sauvajona Kachna na pomerančích.

Na podzim 2013 připravili svoji zatím poslední inscenaci – anglickou romantickou komedii Pam Valentine nazvanou Láska mezi nebem a zemí. S tímto zatím posledním kusem se soubor představí 26. března v rámci krajské přehlídky neprofesionálních divadel Ostravské buchary ve Společenském domě Labyrint v Ostravě-Třebovicích.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.