Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Vedoucí Minikina Jarmila Kučerová: Chystáme přehlídky španělských i severských filmů

Vedoucí Minikina Jarmila Kučerová: Chystáme přehlídky španělských i severských filmů

20.2.2014 00:00 Atd.

Minikino, které je fenoménem ostravské kultury, disponuje sice nejmenším promítacím sálem, má ale nejpestřejší a nejkvalitnější program. Od pondělka 24. února zde začne specializovaná přehlídka španělské kinematografie. Na zahájení přijede i španělský kulturní rada. O Minikině a jeho programu vypráví v rozhovoru pro deník Ostravan.cz vedoucí kina Jarmila Kučerová.

Zvětšit obrázek

Dlouholetá vedoucí ostravského Minikina Jarmila Kučerová.
Foto: Archiv

Jste sice nejmenším kinem, ale vědí o vás už i v Evropské unii, odkud máte podporu…

Ano, je to tak. Protože hrajeme 25 procent evropských filmů, na letošní rok jsme získali dotaci z Evropské unie. Nepočítají se do toho české filmy. Tu podmínku jsme splnili už před dvěma lety, ale neměli jsme přes 25 tisíc diváků, toho jsme dosáhli až v minulém roce. 

Jak konkrétně se toho dá využít?

Peníze můžeme použít na zvelebení kina, nebo na dotaci vstupného. Mohli bychom hrát evropské filmy za 60 korun. Evropská unie se zaměřuje na mladého diváka, který nemá tolik financí. Také můžeme podporovat projekce pro školy. Pořídili jsme si nově počítač na zálohování disků, protože hrajeme tak pestrou nabídku. Přešli jsme totiž na nové hrací schéma, kdy hrajeme skoro každý den dva jiné tituly, což je samozřejmě náročnější než v minulosti, kdy se hrály stejné filmy od pátku do středy.

Jak to, že máte možnost uvádět takové množství neamerických nebo neanglofonních titulů, které se hrají všude celoplošně.

Daří se nám hrát evropské filmy zejména díky specializovaným přehlídkám, jako je právě připravovaná La Pelicula nebo zanedlouho vypuknuvší Severská zima.

Co je to La Película, která začne v Ostravě v Minikině už v pondělí?

Je to přehlídka španělské kinematografie, kterou už devátý rok pořádá pražské kino Světozor. My jsme se k ní připojili letos druhým rokem. Praha, Brno, Hradec a my. Nepřebíráme pouze jejich program, ale dramaturgie vychází ze stylu našeho kina – hlásíme se k odkazu režisérů, kteří se tady dříve hráli ve filmových klubech, jako je třeba Luis Buňuel nebo Carlos Saura. Snažili jsme se vybrat i netradiční žánrové španělské filmy jako je historický film, western ale také třeba dokument. Nechceme, aby přehlídka byla podbízivá, ale aby odkazovala k nejlepším evropským tradicím. Možná je to pro běžného diváka náročnější, ale my v Minikině k tomu takto směřujeme.

Filmy v rámci La Películy budou vlastně návratem ke klasickému poctivému materiálu, většina z nich poběží na klasické 35mm kopii v autentické kinooptice. Drtivá většina kin už takto přece nepromítá, co všechno to z vaší strany obnáší?

Filmy musíme sami otitulkovat, protože jsou ve španělštině, to znamená, že v sále bude sedět osoba, která je „odkliká“ během filmové projekce. Filmy budou promítány zároveň s anglickými titulky, takže budou i pro cizince, kteří španělštinu neovládají. Ale dneska se španělština učí už na základních školách, je žádaná.

Co netradičního diváci během přehlídky španělské kinematografie ještě zažijí?

Třeba to, že na zahájení přijede kulturní rada ze španělské ambasády, který poprvé navštíví Ostravu. Půjde se také podívat na školy, kde je španělština živým jazykem. Studenti z Gymnázia Hladnov budou přítomni u netradičního zahájení, které mají na starost.

Pokud vím, La Película není jedinou specializovanou přehlídkou, kterou chystá Minikino v dohledné době …

Už 3. března začne tradiční přehlídka skandinávských filmů Severská zima. Té se účastní asi osm kin v celé republice. Severské filmy mají úspěch, protože nejsou komerčně podbízivé, ale spíše k zamyšlení.

Neuvažovali jste vzhledem k aktuálnímu vývoji počasí na přejmenování Severské jaro?

U nás sice zima není, ale v Norsku snad ano. A když není u nás, tak se na ni můžeme zajít podívat aspoň do kina. V březnu se naše kino zapojí také do tradiční přehlídky dokumentů Jeden svět a ve spolupráci s Alliance Francaise zorganizujeme i Francouzskou filmovou noc. Promítneme pět filmů až do rána. Kdo s námi vydrží celý maratón, dostane i snídani.

Pojďme ještě ke španělské přehlídce La Película, která v pondělí vypukne v románském stylu. Které španělské filmy bys doporučila? A na co si určitě zajde vedoucí kina?

Rozhodně na Mapu – je to film o režisérovi, který dostane vyhazov z televize, vypraví se do Indie natáčet svobodně filmy, ale zjistí, že jej tam nic neoslovuje, tak se musí vrátit zpět do Madridu, kde jsou problémy, které jej zajímají. Mám ráda filosofické příběhy. Pak bude určitě zajímavá Psí hlava, což je film o lidské duši a jejím vývoji v duchu magického realismu. Zajímavý bude určitě i snímek Snílci o podhoubí, ze kterého se rodí filmařská invence.

Nebudete hrát třeba něco od takových zvučných autorů jako je všem dobře známý Pedro Almodóvar?

Nehrajeme Almodóvara. Sice je v nabídce, ale u nás už je titul Rozkoš v oblacích známý z minulých let, navíc nepatří k jeho nejlepším filmům. Nehrajeme ani Čarodějnice ze Zugarramurdi, protože ve své době ještě nebylo úplně jisté, zda tento titul bude opravdu k dispozici, navíc je podle mne asi nejvíce komerční z uvedené nabídky.

Přesto diváky překvapí určitě možnost vidět pozdě v noci novodobý klasický horor Paměti padlého anděla z roku 1997. Španělský horor má díky hitům jako Rec nebo Sirotčinec velkou diváckou základnu a navíc má tento žánr ve Španělsku velkou historickou tradici…

Pamatujeme na to a diváky určitě překvapíme touto noční projekcí v režii Fernada Cámary a Davida Alonso. Mrtví se budou vracet k životu a kolem kostela se začnou dít ještě podivnější věci. Takže všechny zvu, v úterý ve 22 hodin v noci.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.