Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Suverénní šansoniér Martin Chodúr ovládl Parník, tleskali mu vestoje

Suverénní šansoniér Martin Chodúr ovládl Parník, tleskali mu vestoje

27.2.2014 00:50 Hudba

Je tomu už několik měsíců, co zpěvák Martin Chodúr uzavřel úspěšnou sérii koncertů v ostravském Parníku, kde pod hlavičkou Martin Chodúr zpívá jazz představil se svou kapelou známé jazzové standardy. Nyní ve stejném klubu a se stejnou kapelou zahájil ve středu nový cyklus, který dostal název Martin Chodúr zpívá šanson. A opět sklidil velké ovace.

Zvětšit obrázek

Zpěvák Martin Chodúr představil v premiéře v Parníku svůj nový šansonový program.
Foto: Aleš Honus

Hned po příchodu do klubu, kde koncert v 19 hodin začíná, je zřejmé, že program evidentně přilákal hlavně příznivce starých dobrých klasiků, jejichž jména byla vyvedena na plakátech – Charles Aznavour, Jack Brel, Gilbert Becaud a další… To jsou jména, která dnešní mladé generaci už asi mnoho neřeknou, a tak se věkový průměr návštěvníků pohybuje určitě kolem padesátky, možná i výše.

Po krátké instrumentální předehře Martin přichází na pódium a začíná zpívat píseň Jacky od slavného belgického šansoniéra Jacquese Brela. Následují další známé i zapomenuté hity – šansony francouzské, italské, španělské, ale třeba i píseň Bulata Okudžavy. „Nejlepší šansoniéry mělo Rusko a tím úplně nejlepším byl právě Bulat Okudžava,“ říká Martin Chodúr. V premiéře přidává i několik nových vlastních písní, které svou atmosférou do večera zapadají.

IMG_7593

Zpěvák Martin Chodúr během šansonového koncertu v klubu Parník. (Foto: Aleš Honus)

Jak mi říká Martin o přestávce, právě nové písně, kterých má doma velkou zásobu, jsou důvodem, proč se rozhodl program v šansonovém duchu připravit a navázat tak na jazzovou sérii. „Některé skladby, které jsem v poslední době napsal, mají silné šansonové prvky, jsou to v podstatě šansony, a já jsem nevěděl, co si s nimi mám počít, protože se mi na nově připravované bigbandové album nehodí,“ říká.

A tak se podle něj zrodil nápad udělat několik šansonových recitálů, kde by mohl představit tyto písně a proložit je slavnými melodiemi světových šansoniérů a zpěváků. „Rozhodně jsem to ale nechtěl postavit jen na francouzských šansonech, takže jsme program proložili například filmovými melodiemi a starými popovými hity. Měla by to být oslava písně jako takové, protože chanson ve francouzštině znamená píseň,“ říká Martin Chodúr.

Zpěvákovi fanoušci, kteří to mají do Ostravy daleko, budou moci program slyšet až později. „V Parníku si chceme šansonový program párkrát otestovat, stejně jako jsme to loni udělali s jazzem. Nyní tento jazzový repertoár hrajeme na různých festivalech a v klubech v České republice i na Slovensku. To samé plánujeme s šansony, takže pokud bude mít program úspěch, vyjedeme s ním po dalších českých a slovenských městech,“ říká Martin a spěchá opět na pódium, aby zahájil druhou polovinu večera.

IMG_7632

Martin Chodúr si během večera zahrál i dvě sóla na klarinet. (Foto: Aleš Honus)

A program úspěch rozhodně má. Ve druhé části koncertu opět v suverénním Chodúrově přednesu zaznívají slavné francouzské šansony, například Aznavourova píseň La Bohéme, kterou u nás ve své době proslavila Hana Hegerová pod názvem Já se vrátím, ale třeba i titulní melodie z legendárního amerického filmu Love Story a v přídavku i slavný evergreen Cry Me A River. To už se publikum v závěru zvedá ze židlí a Martinův nový program, jeho zpěv i instrumentální výkony spoluhráčů odměňuje potleskem vestoje.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.