Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Do Ostravy míří Seasick Steve i John Newman. Colours nabídnou i konferenci o hudbě

Do Ostravy míří Seasick Steve i John Newman. Colours nabídnou i konferenci o hudbě

4.3.2014 11:01 Hudba

Další hlavní tahouny letošního ročníku zveřejnili v úterý na tiskové konferenci pořadatelé Colours of Ostrava. Už tak silnou sestavu doplní nová hvězda britské soul-popové scény John Newman, nositel dvou nominací na Brit Awards. Českou premiéru si odbude kromě něj i vynikající americký bluesman Seasick Steve. V Ostravě vystoupí také král severské elektroniky Trentemøller. Festival se letos opět rozšíří - už ve středu ho například zahájí konference o české hudbě.

Zvětšit obrázek

Americký bluesman Seasick Steve míří poprvé do ČR.
Foto: Archiv

Soulově-popový zpěvák John Newman nedávno se singlem Love Me Again i debutovým albem Tribute vystřelil na vrcholy žebříčků a získal dvě nominace na Brit Awards. „Johna Newmana jsme oslovovali ještě před tím, než si našel cestu do většiny rádií. Má úžasný hlas a jsem ráda, že jeho česká premiéra proběhne právě na Colours of Ostrava,” říká ředitelka Zlata Holušová.

Z oblasti elektronické hudby přijede do Ostravy osobitý dánský multiinstrumentalista a producent Trentemøller, který se podílel na soundtracku k filmu Olivera Stona Divoši nebo na hudbě k filmu Pedra Almodóvara Kůže, kterou nosím.

Českou premiéru zažije na Colours of Ostrava také legendami opředený bluesový zpěvák a kytarista Seasick Steve nebo americký funkový a soulový zpěvák Charles Bradley

Oproti minulým ročníkům festival mnohem dříve oznámil konkrétní dny, kdy vystoupí velké hvězdy, a zároveň spouští předprodej jednodenních vstupenek. „Reagujeme tak na velkou poptávku ze strany fanoušků jednotlivých kapel,” vysvětluje Zlata Holušová. Ve čtvrtek tak zahrají například MGMT nebo Shaka Ponk, v pátek ZAZ, Trentemøller, The Asteroid Galaxy Tour, v sobotu Robert Plant, Bastille a na závěr v neděli The National, John Newman nebo John Butler Trio.

I když samotný festival potrvá i letos čtyři dny, pořadatelé nabídnou nové důvody, proč v Ostravě strávit delší čas. Festival v ulicích, tradiční bezplatný doprovodný program s bohatou nabídkou koncertů, pouličních muzikantů, divadel, hudebních stánků nebo aktivit pro děti, se letos posune na úterý a středu před samotné Colours. Již od pondělí 14. července bude otevřen druhý kemp v areálu Slezskoostravského hradu, který na celý týden nabídne ubytování a veškeré zázemí zájemcům i bez vstupenky na Colours of Ostrava, například rodinám s dětmi, turistům či sportovcům.

„Chceme, aby návštěvníci do Ostravy přijeli na celý týden, protože ve městě i v okolí je co objevovat. Proto již od pondělí připravujeme zvláštní turistický a sportovní program, jehož přesnou podobu oznámíme později. Celému týdnu říkáme pracovně Colours Week,” doplňuje Zlata Holušová.

Pro odbornou veřejnost i hlubší zájemce o hudební tématiku bude určena další novinka od pořadatelů Colours of Ostrava – ve středu 16. července proběhne v Dolních Vítkovicích, multižánrovém prostoru Cooltour a klubu Marley v centru Ostravy hudební konference a prezentace českých kapel pod hlavičkou Czech Music Crossroads.

„Cílem Czech Music Crossroads je prezentace kvalitní a přesahové domácí hudby v oblasti rocku, avantgardy, jazzu, folku a world music směrem k zahraničním publicistům, pořadatelům či agentům,” vysvětluje koordinátor konference Jiří Moravčík. Dopoledne a odpoledne bude věnováno v Gongu debatám nad aktuálními otázkami hudebního průmyslu, večer pak showcaseovým koncertům českých kapel, které budou otevřeny pro veřejnost. Czech Music Crossroads připravuje tým domácích publicistů, moderátorem diskuzí bude hudební kritik Petr Dorůžka.

Místem konání červencového festivalu Colours of Ostrava se stane již potřetí areál Dolních Vítkovic, který ale dozná dalších změn a rozšíření. Řada festivalových programů, především diskusí, nově proběhne ve Velkém světě techniky, který si tak návštěvníci Colours of Ostrava budou moci prohlédnout ještě před oficiálním otevřením v září 2014.

Návštěvníci se opět setkají s oblíbenými Drive stage, Full Moon stage, Busking stage, velkoplošnou projekcí u haly Gong nebo vinárnou v betonovém bunkru. „Celkově program nabídne přes 200 programových bodů na minimálně dvanácti open-air i krytých scénách. Kromě koncertů také divadla, workshopy, filmy, diskuse, performance či výtvarné aktivity. Zázemí zde díky zvláštní Dětské scéně a kojícímu stanu opět najdou rodiče s dětmi,“ uvedl mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.