Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Kašparův ostravský týden nabídne letos sedm představení

Kašparův ostravský týden nabídne letos sedm představení

5.3.2014 00:00 Divadlo

Oblíbená přehlídka inscenací pražského divadelního spolku Kašpar, nazvaná Kašparův ostravský týden, je téměř za dveřmi. Letošní ročník se bude konat od středy 12. do neděle 16. března. Program nabídne ostravským divákům celkem sedm představení čtyř inscenací.

Zvětšit obrázek

Jan Potměšil
Foto: Michal Hladík

Na prknech Divadla Petra Bezruče zazáří Jakub Špalek, Jan Potměšil, Milena Steinmasslová, Martin Hofmann, Matouš Ruml a další tváře. „Letošní novinkou je Tetování – neskutečně drsný příběh jedné rodinky, kde to tak úplně nehraje. V roli otce exceluje Jan Potměšil. Dále přivezeme inscenaci Mikulášovy prázdniny, která tady zažije svou mimopražskou premiéru,“ představuje novinky principál souboru Jakub Špalek. „Kromě toho rádi znovu do Ostravy přivážíme oblíbenou inscenaci Mikulášovy patálie a Havlovu Audienci, ve které hraji s Janem Potměšilem,“ dodává.

Hru Tetování inscenoval režisér Jakub Špalek poprvé v roce 2009 v ostravské Komorní scéně Aréna, po třech letech se ke hře vrátil ve svém divadelním spolku Kašpar působícím v pražském Divadle v Celetné a nyní hru přiváží zpět do Ostravy, kde ji diváci mohou zhlédnout v pozměněném obsazení.

Inscenace Mikulášovy patálie a Mikulášovy prázdniny se v Praze setkávají s mimořádným úspěchem: „Je téměř nemožné sehnat vstupenky, bývá vyprodáno,“ říká dramaturgyně spolku Kašpar Lenka Bočková. „O Mikulášovy patálie a Mikulášovy prázdniny je mimořádný zájem také u nás. Abychom uspokojili všechny zájemce, navýšili jsme kapacitu sálu na maximální počet míst,“ říká manažer Divadla Petra Bezruče Tomáš Suchánek a dodává: „Obdobné to je také s ostravskou reprízou Audience. Z původního prostoru naší komorní scény Márnice ji kvůli velkému zájmu přesouváme do velkého sálu.“

Hned ve dvou představeních, v Tetování a Audienci, se divákům představí Jan Potměšil: „Do Ostravy se těším moc! Na diváky, kamarády, do Divadla Petra Bezruče, na neopakovatelnou atmosféru. Budeme hrát představení Tetování, které jsme ještě mimo domácí scénu nehráli, to je vzrušující.“

Kvalitní a objevná dramaturgie, časté uvádění novinek v podobě českých premiér i klasické tituly v razantních úpravách, solidní herecké výkony – to je charakteristické pro spolek Kašpar. „S čím jsme začali u Bezručů před lety, to se nám dodnes vyplatilo – zájem o naše představení v Ostravě stále trvá,“ neskrývá radost Jakub Špalek.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.