Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ostravu opouštějí nejlepší mladé herečky Tereza Vilišová a Tereza Dočkalová

Ostravu opouštějí nejlepší mladé herečky Tereza Vilišová a Tereza Dočkalová

11.3.2014 12:54 Divadlo

Ostravská herečka Tereza Vilišová, která v sobotu získala Cenu Alfréda Radoka a zároveň má šanci získat Cenu Thálie, se rozhodla opustit angažmá Divadla Petra Bezruče. A není bohužel sama - odchod herečky Terezy Dočkalové, jedné z nejvýraznějších tváří Komorní scény Aréna, je už dlouho veřejným tajemstvím.

Zvětšit obrázek

Tereza Vilišová jako Taťána v jedné ze svých nejlepších rolí v inscenaci Evžen Oněgin.
Foto: Tomáš Ruta

Obě Terezy patří k nejúspěšnějším ostravským herečkám nejmladší generace. A obě mají za sebou prestižní divadelní ceny – Tereza Dočkalová získala Cenu Thálie pro mladé činoherce do 33 let přesně před dvěma lety. A Tereza Vilišová je mimo jiné čerstvou nositelkou Ceny Alfréda Radoka za hlavní roli v inscenaci Můj romantický příběh a na Cenu Thálie je za stejnou roli nominovaná.

O tom, že Vilišová odchází, se poprvé dozvěděl deník Ostravan.cz na besedě, která následovala po jubilejní 100. repríze jedné z nejúspěšnějších inscenací Divadla Petra Bezruče Evžen Oněgin. K důvodům svého kroku se aktuálně vyjádřit nechtěla, podle jejích kolegů chce působit „na volné noze“. Deník Ostravan.cz přinese reportáž ze zmíněné besedy ve středu.

Dalším odchodem, který asi ostravské diváky nepotěší, je přestup Terezy Dočkalové z Komorní scény Aréna do pražského divadla Pod Palmovkou.

„Jsem si vědoma, že Aréna je jedno z nejlepších divadel u nás a že dobré manželství se nerozvádí, ale je to jistá vnitřní potřeba změny, co za mě rozhodlo. Má vlastní, s divadlem to nesouvisí,“ řekla Tereza Dočkalová v rozhovoru, který deník Ostravan.cz zveřejní na konci tohoto týdne.

Bohužel se tak potvrzuje trend z minulosti, kdy cenami ověnčení mladí herci postupně opouštějí angažmá v Ostravě. Zmínit lze v této souvislosti například Richarda Krajča, Lucii Žáčkovou či Jana Hájka. „Bohužel je to tak, pro tyto herce většinou tyto významné ceny znamenají, že je čas se někam posunout. Nám je strašně líto, že ztrácíme herečku těchto kvalit, ale takový je život,“ řekl manažer Divadla Petra Bezruče Tomáš Suchánek.

 

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.