Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Divadlo inscenuje drama v kulisách dějin Hlučínska. Podívejte se na videoukázku

Divadlo inscenuje drama v kulisách dějin Hlučínska. Podívejte se na videoukázku

18.3.2014 00:01 Divadlo

Českou premiéru úplně nové divadelní hry nazvané Za vodou (Dokud nás smrt…) připravuje na konec března Národní divadlo moravskoslezské. Do kulis Hlučínska, svérázného prajzského regionu, zasadil autor hry David Jařab příběh o velké lásce, kterou zpřetrhala válka. Deník Ostravan.cz přináší svým čtenářům videoukázku ze zkoušky nové činoherní inscenace s komentářem autorů.

Zvětšit obrázek

Snímek pro plakát k chystané inscenaci Za vodou.
Foto: Martin Popelář

Známý divadelní a filmový režisér David Jařab napsal text hry speciálně na zakázku Národního divadla moravskoslezského. Na příběhu mladého muže, který se vrací z války, přibližuje neobyčejnou historii Hlučínska, které bylo v minulosti střídavě české a německé a které je z historického hlediska naprostým unikátem v rámci České republiky. David Jařab přitom sám z Hlučínska, zvaného též Prajzská, pochází.

„Cítím v posledních letech určitý dluh k tomuto kousku naší republiky a dozrála ve mně potřeba tento dluh nějak splatit. Natočil jsem desítky hodin rozhovorů s pamětníky této oblasti a plně se ponořil do studia její historie. To se pak spojilo s vlastními zážitky a vzpomínkami na vyprávění, která jsem slýchal v dětství,“ tvrdí Jařab.

Hrdinu příběhu Gerharda Peterka ztvární v připravované inscenaci Ivan Dejmal, v dalších rolích se objeví Tomáš Jirman, Veronika Lazorčáková, Petr Houska a další herci.

Inscenace Za vodou (Dokud nás smrt…) je součástí činoherního cyklu o ztrátě kolektivní paměti. Tento cyklus už dříve zahájila inscenace Smrtihlav a v jeho rámci divadlo uvádí na jeviště díla vycházející z událostí uplynulého století, které by neměly být z paměti národa zapomenuty.

I proto je inscenace Za vodou (Dokud nás smrt…) podpořena řadou doprovodných programů, například úterní podvečerní besedou v ostravské Fiducii.

„Doprovodné akce budou probíhat do konce roku v různých kulturních institucích Moravskoslezského kraje. Kromě Národního divadla moravskoslezského se zapojí například Galerie výtvarného umění v Ostravě, Knihovna města Ostravy, Antikvariát a klub Fiducia, Muzeum Hlučínska a další,“ uvedla Martina Klézlová z Národního divadla moravskoslezského.

Premiéra nové inscenace se uskuteční 27. března v Divadle Antonína Dvořáka a deník Ostravan.cz v následujících dnech přinese obsáhlý rozhovor s jejím autorem Davidem Jařabem.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.