Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Jedna z nejlepších afrických zpěvaček Angélique Kidjo míří na Colours

Jedna z nejlepších afrických zpěvaček Angélique Kidjo míří na Colours

19.3.2014 10:12 Hudba

Nejvlivnější ženská hudební osobnost Afriky podle časopisu Time, velvyslankyně dobré vůle UNICEF a zároveň vynikající zpěvačka, držitelka Grammy, spoluhráčka Petera Gabriela, Carlose Santany, Alicie Keys nebo Philipa Glasse. To vše je Angélique Kidjo z Beninu, která v české premiéře vystoupí na letošním ročníku festivalu Colours of Ostrava. Pořadatelé o tom informovali ve středu.

Zvětšit obrázek

Africká zpěvačka Angélique Kidjo vystoupí na Colours.
Foto: Archiv

„Čtyřiapadesátiletá zpěvačka a aktivistka znamená pro západní Afriku skutečně obrovskou morální a uměleckou autoritu, což nejlépe vyjadřuje uctivý titul New Mama Africa – po nesmrtelné jihoafrické zpěvačce a ambasadorce černého kontinentu Miriam Makeba,” říká ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Celým jménem se Angelique píše Kpasseloko Hinto Hounsinou Kango Manta Zogbin, což v jazyce fon znamená Krev z lucerny nezažehne jiskru. Narodila se v roce 1960 v Beninu. O dvacet let později odtud před komunistickou diktaturou utekla do Paříže, kde dodnes na střídačku s New Yorkem žije. V Paříži se seznámila s budoucím manželem, hudebníkem, producentem a autorem většiny jejího repertoáru Jeanem Hebrailem. Na mezinárodní scénu vklouzla s neuvěřitelnou lehkostí a dravými afro funkovými alby – Oremi, Black Ivory Soul a Oyaya – které ji zařadily mezi mezinárodně respektované umělce. Na Grammy dosáhla v roce 2007 s deskou Djin Djin v produkci Toni Viscontiho (David Bowie, Morrissey).

Letošní album Eve – pojmenované po matce – už také sahá po vysokých metách. Věnovala ho africkým ženám s nezdolným duchem, s nimiž se setkává na svých cestách. Zároveň se vydala na světové turné, v jehož rámci vystoupí také na Colours of Ostrava.

Dalším nově potvrzeným jménem z Afriky je Debademba sdružují muzikanty z několika afrických zemí stylově se pohybující od mandinko k afrobeatu, mbalaxu, loveckým písním z Wassoulou nebo tanečním stylům z Etiopie.

Celkově program červencového festivalu Colours of Ostrava nabídne přes 200 programových bodů na minimálně dvanácti open-air i krytých scénách. Kromě koncertů také divadla, workshopy, filmy, diskuse, performance či výtvarné aktivity. Místem konání se stane již potřetí industriální areál Dolních Vítkovic.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.