Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Divadelní přehlídka Ostravské buchary ovládne třebovický Labyrint

Divadelní přehlídka Ostravské buchary ovládne třebovický Labyrint

23.3.2014 00:00 Divadlo

Reginální postupová přehlídka neprofesionálních ochotnických divadelních souborů Ostravské buchary, to je soutěž o postup na národní přehlídku činoherního a hudebního divadla Divadelní piknik Volyně. Z ní lze postoupit dále do programu Jiráskova Hronova coby vrcholné přehlídky českého amatérského divadla. Takový úspěch se zatím ve čtyřleté historii Ostravských bucharů podařil jen Bílému divadlu. Podaří se to některému ze souborů i letos?

Zvětšit obrázek

Divadelní soubor Boban v loňském představení Rychlé šípy.
Foto: archiv autora

Letošního ročníku soutěže, který startuje v úterý 25. března v divadelním sále Společenského domu Labyrint v Ostravě Třebovicích a potrvá až do pátku, se zúčastní celkem osm divadelních souborů.

V úterý v 18.30 hodin odehraje soubor s názvem D.N.A. (Divadlo Nadšených Amatérů) Frýdek-Místek inscenaci hry  Františka Ringo Čecha Dívčí válka. Ve středu v 19 hodin je na programu komedie Pamely Valentine Láska mezi nebem a zemí v podání ostravského Divadla Devítka.  Čtvrtek přinese inscenaci hry Jeana-Michela Ribese Divadlo bez zvířat v podání dalšího ostravského souboru Aureko II. Začátek bude opět v 19 hodin. Páteční program nabízí v 19 hodin další soutěžní představení, tentokrát půjde o divadelní soubor Boban Bohumín se hrou  F. Zacharníka a L. Vetešky s názvem Jak to udělat, aby nezůstaly hezký holky na ocet.

A nakonec sobota 29. března toho nabídne více – od 14 hodin vystoupí Ochotnický spolek malenovický s hrou Pavla Kuběny Vraždy v hotelu Pine Hill Inn a v 17.15 se představí Divadlo Skřítek Havířov se svou inscenaci hry Luďka Taliána Jak potopit doktora Mráčka aneb Křížek.

V sobotu je pak od 18.45 na programu odborný seminář Věry Vojtkové Herec a jevištní mluva s problematikou zvládnutí zásad techniky mluvené řeči a jejími hlavními komponenty – dechem, hlasem, artikulací, základy ortoepie a hlasovou hygienou. Účastníkům budou nabídnuta praktická cvičení a příklady.

Sobotní večer od 19:45 bude věnován Bílému divadlu a jeho příspěvku k letošnímu hrabalovskému výročí v podobě inscenace s názvem Bohumil Hrabal: Hráz věčnosti.

Závěrečný den přehlídky, neděle  30. března nabídne divákům ve 13 hodin Divadelní společnost Pod zámkem Kyjovice s komedií Raye Cooneyho Je to v rodině!!!

V 16.30 hodin pak proběhne slavnostní vyhlášení výsledků s předáním cen a ohlášením případné nominace vítězů do programu národní přehlídky ve Volyni.

Vstupné na jednotlivá představení je symbolické ve výši 30 korun, studenti a senioři mají vstup zdarma. Permanentní vstupenka na celou přehlídku stojí 100 korun. Po skončení jednotlivých vystoupení následuje veřejnosti přístupné hodnocení představení odbornými lektory.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.