Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Irský festival představí šest kapel, vyvrcholí koncertem Hermitage Green

Irský festival představí šest kapel, vyvrcholí koncertem Hermitage Green

24.3.2014 00:30 Hudba

Od pondělního večera se ve dvou klubech ve Stodolní ulici v Ostravě konají koncerty Irského kulturního festivalu. V klubech Bernies Irish Pub a Baxters se bude od pondělka do pátku koncertovat každý den a střídat se zde budou kapely hrající keltskou hudbu, které přijedou z několika zemí. Všechny pak společně vystoupí i na sobotním megakoncertu v Bonver Aréně, který vyvrcholí vystoupením jedné z nejlepších irských kapel Hermitage Green.

Zvětšit obrázek

Kapela Hermitage Green bude mít v Ostravě českou premiéru.
Foto: Archiv

Vstup na všechny koncerty na Stodolní ulici i na závěrečný sobotní megakoncert bude zcela zdarma. „Věříme, že jsme letos namixovali zajímavý hudební koktejl. Chceme, aby desátý ročník festivalu byl nezapomenutelným kulturním zážitkem pro všechny návštěvníky,“ říká pořadatel festivalu Jason Fitzgerald, rodilý Ir, který žije v Ostravě.

Hlavní hvězdou sobotního galakoncertu bude irská kapela Hermitage Green. Ta je podle pořadatele akce ve své vlasti velmi populární. „Jejich současný úspěch se dá přirovnat k popularitě vaší kapely Kryštof,“ řekl Fitzegerald. „Od živého vystoupení Hermitage Green můžete očekávat tvrdě dopadající rytmy řízené odvěkou kombinací bodhránu a djembe, rytmickými kytarovými linkami a čtyřmi vokály,“ dodal.

Přímo z Irska přijede také tříčlenná kapela Tae Lane, která kromě sobotního galakoncertu ovládne v průběhu týdne i kluby ve Stodolní ulici. Její hudba vychází z tradiční irské, bluesové, folkové  a country hudby. Všichni tři členové jsou zkušení a talentovaní hudebníci, kteří v průběhu let koncertovali po celé Evropě a Středním Východě.

selfish-murphy

Až z rumunské Transylvánie přijede kapela Selfish Murphy. (Foto: Archiv kapely)

Dalším velkým tahákem Irského kulturního festivalu je rumunská kapela Selfish Murphy. Založena byla v roce 2011, a to jako první hudební uskupení, které hraje irsko-keltskou hudbu v Transylvánii v Rumunsku. Tato země je irskou hudební scénou prozatím nedotčena i přesto, že tato hudba publikum velmi lehce rozveselí svou dynamikou a chytlavou melodií.

Čtveřici zahraničních jmen uzavírá čtyřčlenná kapela Idle Talk z jižního Walesu, která hraje svérázné coververze Blondie, Adele, The Police, Journey, Plan B, Pretenders a dalších kapel.

Rockové rytmy předvede i mladá irská rocková kapela The Presidents z města Kilkenny. Tato kapela vznikla v roce 2011. I přesto si však již získala obrovský obdiv obecenstva jak v Irsku, tak v České republice. Na Irském kulturním festivalu v Ostravě se v roce 2012 objevila poprvé. Úspěch měla tak velký, že si je fanoušci vyžádali také pro festival konaný v roce 2013.

I česká hudební scéna věnující se irské hudbě bude mít letos na festivalu svého zástupce. Tentokrát to bude kapela Dálach. V jejím podání zní písně a instrumentální sety tak, jak bychom je mohli uslyšet i v samotném Irsku. Nekopíruje však repertoár ani styl slavných irských kapel. Vytváří si vlastní instrumentální sety a nechává naplno projevit kreativitu jednotlivých členů kapely při tvorbě vlastních aranží.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.