Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo To nejlepší z české novinářské fotografie je poprvé k vidění v Ostravě. Jen do neděle

To nejlepší z české novinářské fotografie je poprvé k vidění v Ostravě. Jen do neděle

27.3.2014 00:01 Obraz & Slovo

O kvalitách prestižní soutěže novinářské fotografie Czech Press Photo se mohou poprvé přesvědčit i obyvatelé Ostravy. Od středečního večera do neděle je ve stanu v těsném sousedství obchodního centra Forum Nová Karolina k vidění kolekce 168 snímků z uplynulého 19. ročníku, které zobrazují nejdůležitější události minulého roku v České republice i ve světě očima českých fotografů.

Zvětšit obrázek

Fotograf a kurátor výstavy Herbert Slavík zahájil výstavu Czech Press Photo v Ostravě.
Foto: Aleš Honus

Protiromská shromáždění v Ostravě a v Duchcově, povodně v Praze a ve středních Čechách, cesta Miloše Zemana na Pražský hrad, vystoupení Karla Gotta na festivalu Rock for People, závod psích spřežení v Orlických horách, krmení třídenního mláděte vzácného ptáka loríčka rudobradého v pražské zoo, ale také protivládní protesty v Istanbulu a válečné drama v Sýrii.

To je jen malý výčet z událostí, které během uplynulého roku zaznamenali fotografové předních deníků, časopisů a dalších médií, jejichž obrazová svědectví bodovala v soutěži Czech Press Photo 2013.

„Pro putovní výstavu jsme vybrali kolekci 168 nejlepších a nejzajímavějších snímků ze soutěže. Klíč pro výběr byl jednoduchý – chtěli jsme ukázat nejenom všechny vítězné fotografie, ale i řadu dalších pozoruhodných snímků tak, aby byly rovnoměrně zastoupeny všechny kategorie soutěže,“ řekl deníku Ostravan.cz kurátor výstavy, známý český fotograf a zároveň člen soutěžní poroty Herbert Slavík.

V historii Czech Press Photo je to poprvé, kdy se snímky z prestižní tuzemské soutěže dostávají i do jiných českých měst než je Praha. „Je tomu tak díky Skupině ČEZ, která do soutěže letos vstoupila jako generální partner a díky níž se podařilo uspořádat tuto putovní výstavu. Ta bude v Ostravě k vidění do neděle a poté bude cestovat do dalších měst České republiky a nakonec bude k vidění i v Bruselu,“ řekl Slavík.

czech-perss2

Z výstavy Czech Press Photo, která poprvé v historii vyrazila do regionů i do Ostravy. (Foto: Aleš Honus)

Jak si čeští fotografové stojí ve srovnání se zahraničím? „Já si dlouhodobě myslím, že česká fotografie je na tom velmi dobře, a to i z historického hlediska. Máme z minulosti řadu skvělých fotografů, jejichž snímky jsou dnes vyhledávané sběrateli po celém světě. Měl jsem nedávno možnost srovnávat úroveň českých fotografů během olympiády v Soči a myslím si, že máme být na co hrdí a že je tady i nová dorůstající generace talentovaných fotografů,“ dodal kurátor výstavy.

Výstava Czech Press Photo 2013 se koná každoročně již od roku 1995. Účastní se jí ti nejlepší fotožurnalisté, kteří vždy prezentují fotografie z uplynulého roku. Vítězné snímky vybírá odborná mezinárodní porota, která měla v uplynulém ročníku jedenáct členů. Soutěž má 19 kategorií.

Stan s výstavou Czech Press Photo 2013 navštíví díky finanční podpoře Skupiny ČEZ kromě Ostravy v následujících týdnech ještě dalších šest měst v České republice a nakonec i belgický Brusel. Vstup je zdarma. „Výstava je otevřená všem, i školám. Chceme touto akcí upozornit na kvalitu současné české a slovenské fotografie, která je na světové úrovni,“ uvedla manažerka ČEZ Michaela Žemličková.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.