Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ostrava zažije Hrabalovu stovku a sedmdesátiny principála Bílého divadla

Ostrava zažije Hrabalovu stovku a sedmdesátiny principála Bílého divadla

27.3.2014 00:00 Divadlo

V pátek 28. března je tomu přesně sto let, kdy se narodil spisovatel Bohumil Hrabal. A před sedmdesáti lety se narodil Jan Číhal, principál ostravského Bílého divadla. Bylo to právě Bílé divadlo, kdo uvedl hned po svém vzniku jako první inscenaci Hráz věčnosti, vytvořenou na motivy Hrabalových Klubů poezie.

Zvětšit obrázek

Jan Číhal ukazuje historickou relikvii - dopis Bohumila Hrabala.
Foto: Ladislav Vrchovský

Jubileum největšího pábitele české literatury bude v Ostravě základem několika akcí. Jednou z nich budou sportovní závody, které pod názvem Hrabalova stovka pořádá Bílé divadlo v pátek od 16 hodin v Puchmajerově ulici v centru Ostravy. Účastníci závodu poběží ve čtveřicích padesát metrů, pak každý vypije půllitr piva a poběží zpět do cíle. Vítězové postupují do dalšího kola.

Zúčastnit se může každý, kdo mezi 16 až 17 hodinou projde kolem knihkupectví Artforum, kde bude zároveň otevřena výstava fotografií s názvem Na hrázi věčnosti. Tři nejlepší závodníci budou odměněni věcnými cenami. Konzumace piva, které je zdarma, je pro účastníky závodu povinná. Po vyhlášení vítězů odehraje Bílé divadlo ukázku z představení Hráz věčnosti.

Hrabalova stovka v podání Bílého divadla má vedle stého výročí narození spisovatele také připomenout vliv slavného spisovatele na samotný vznik souboru. Zakladatelé Jan Číhal a bratři Petr a Luděk Jičínští se totiž dali dohromady právě nad Hrabalovými Kluby poezie. Poté, co získali jako jediní autorův souhlas k inscenování jeho textu, vystoupili poprvé před veřejností. Postavy, které tehdy ztělesnili, je provázejí dodnes.

Dopis od Bohumila Hrabala uchovávají v Bílém divadle jako relikvii: „Souhlasím, aby tato skupina a ne jiná sehrála Kluby poezie, jak sami dle své poetiky uváží a sepíší. Herzův film bude jistě osvěžením i důvodovou zprávou divadla. Praha , 7. 2. 1983. Zlomte vaz!! Váš B. Hrabal.“

Celou po třiceti letech obnovenou premiéru mohou zájemci zhlédnout v sobotu 29. března v 19.30 hodin v divadelním sále Společenského domu Labyrint v Ostravě-Třebovicích v rámci přehlídky Ostravské buchary. Po představení bude následovat oslava sedmdesátých narozenin principála a zakladatele Bílého divadla Jana Číhala.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.