Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Polovičatý návrat Kosheen do Ostravy fanoušky nadchnul, ale i zklamal

Polovičatý návrat Kosheen do Ostravy fanoušky nadchnul, ale i zklamal

29.3.2014 10:34 Hudba

Legenda britské pop-elektronické scény, skupina Kosheen se zpěvačkou Sian Evans, vystoupila v pátek před půlnocí během celonoční taneční party v ostravské Bonver Aréně. Akce byla avizovaná jako první předkrm před největším tuzemským festivalem elektronické hudby Beats for Love, jenž se uskuteční na začátku července v Dolních Vítkovicích. Kdo čekal od Kosheen regulérní koncert, byl asi zklamán – zpěvačka vystoupila v podstatě na halfplayback – pouze s dýdžejem a s MC, který spíše jen dělal křoví. Přesto to nebyl úplně promarněný čas.

Zvětšit obrázek

Zpěvačka Sian Evans předvedla dobrý výkon, ale jen v první části koncertu.
Foto: Aleš Honus

Kdo si přečetl ohlasy na sociálních sítích po sérii tří březnových tuzemských vystoupení Kosheen v ČR, mohl těsně před ostravským koncertem litovat, že si koupil vstupenku. Vystoupení v Lanškrouně, které se odehrálo 13. března, totiž skončilo fiaskem a omluvou pořadatelů. „Kapela se představila tak, jak se představila, v prvních 20 minutách vytáhla všechny hity a pak mělo vystoupení sestupnou tendenci. Pití alkoholu nemůžeme zpěvačce zakázat, stejně tak nemůžeme kapele říkat, jak mají nebo nemají hrát. Všem nespokojeným zákazníkům se omlouváme,“ napsalo Kulturní centrum Lanškroun jako reakci na stížnosti nespokojených fanoušků, z nich někteří volali po vrácení vstupného.

I proto nejspíš nejsem sám, kdo přicházel na páteční koncert s velkými obavami. Celá akce byla koncipovaná jako produkce regionálních DJ, jejímž zlatým hřebem mělo být právě vystoupení Kosheen – kapely, která na svých raných albech spojuje drum´n´bass s inteligentním popem a která má na svém kontě nespočet nezapomenutelných hitů, jimiž dokázala v dobách své největší slávy oslovit jak skalní příznivce elektronické hudby, tak i mainstreamové publikum.

kosheen

Publikum přivítalo Kosheen s nadšením. (Foto: Aleš Honus)

První příjemné překvapení v Ostravě přišlo už jen v tom, že kapela na pódium nastoupila téměř přesně podle programu, o půl jedenácté, kdy bylo publikum už náležitě nažhavené vystoupením několika dýdžejů. Ovšem slovo kapela rozhodně není namístě. Na rozdíl od skvělého vystoupení plnohodnotné kapely na hlavní scéně Colours of Ostrava před dvanácti lety tentokrát na pódium přišla pouze zpěvačka Sian Evans, DJ a také MC. No dobře, třeba to nebude tak hrozné jako v Lanškrouně.

IMG_8248

Zpěvačka během koncertu komunikovala s nadšeným publikem. (Foto: Aleš Honus)

Kosheen začali pěkně zostra – hned v úvodu napumpovali do roztančeného a jásajícího davu sérii nejstarších hitů z debutového vynikajícího alba Resist z roku 2001. Od úvodní Hide U přes Empty Skies, Suicide, Hungry přes několik novějších písní zpátky k debutovému albu a k největšímu hitu kapely Catch. Zpěvačka Sian Evans se představila ve velmi dobré hlasové formě, úvodní set odezpívala naprosto sebejistě a bez intonačních nedostatků, navíc skvělým způsobem komunikovala s fanoušky, rozdávala široké úsměvy a neustále pobíhala z jedné strany pódia na druhé. Písní Catch ovšem své vystoupení v podstatě po necelých čtyřiceti minutách ukončila.

Poté se stáhla do pozadí a koncert pokračoval jen vystoupením dýdžeje a MC. Zajímavé taneční rytmy, sázené v temném dubstepovém rytmu, část publika dokázaly udržet v tanci, nebo aspoň v pohupování. Značná část téměř vyprodané Bonver Arény ale jen postávala nebo poposedávala a čekala, zda přijdou na řadu další hity. A v takovém duchu se pak odvíjel celý zbytek vystoupení, které skončilo krátce po půlnoci. Sian Evans už se na pódium v plné parádě nevrátila a její občasné vokální linky už pouze dotvářely velmi temnou atmosféru, vytvářenou dýdžejem a černošským „vokalistou“, který svým výkonem rozhodně nepřesvědčil.

Je to škoda, vždyť kapela má v záloze celou řadu dalších skvělých písní, které ale v Ostravě vůbec nezazněly. Tím, že písňová část vystoupení byla postavena převážně na kusech z debutového alba, se nemůžu zbavit dojmu, že Kosheen jaksi ztrácejí důvěru ve svou novou tvorbu, byť v posledních dvou letech překvapivě vydali hned dvě studiová alba. Nicméně, jak napsáno výše, úvodní část ostravského vystoupení rozhodně stála za to.

Co napsat závěrem? Kdo čekal regulérní koncert Kosheen, odcházel domů s rozpačitým dojmem a možná i zklamán. Ale ten, kdo přišel protančit celou noc a k tomu mu pořadatelé nabídli pověstnou třešničku na dortu – trochu polovičatý koncert s hity, které ve své době určovaly směr na světové hudební scéně a z nichž některé mají dodnes obrovskou sílu – byl asi spokojený.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.