Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Soutěž Ostravské buchary má své vítěze: Na národní přehlídku pojede Aureko II.

Soutěž Ostravské buchary má své vítěze: Na národní přehlídku pojede Aureko II.

30.3.2014 21:38 Divadlo

Ostravský divadelní soubor Aureko II. se stal vítězem regionální postupové přehlídky neprofesionálních činoherních a hudebně-zábavných divadel Ostravské buchary 2014, která skončila v neděli ve Společenském domě Labyrint v Ostravě-Třebovicích. O přímý postup, tedy o nominaci na národní přehlídku Divadelní Piknik Volyně, soutěžilo osm divadelních souborů.

Zvětšit obrázek

Dušan Zakopal (vlevo) a Vladimír Šmehlík ve vítězném představení.
Foto: Ladislav Vrchovský

Divadlo Aureko II. bodovalo s představením hry současného francouzského dramatika Jeana Michela Ribese Divadlo bez zvířat. Odborná porota pracující ve složení Hana Cisovská, Věra Vojtková a Ladislav Vrchovský vedle nominovaného souboru ještě doporučila k postupu další ostravský soubor Bílé divadlo s inscenací Hráz věčnosti, vytvořenou na základě Klubů poezie Bohumila Hrabala.

Cenu diváka získalo ostravské Divadlo Devítka za představení hry Láska mezi nebem a zemí britské autorky Pam Valentine.

Aureko II. získalo také nejvyšší počet individuálních ocenění. Za herecké výkony byli odměněni věcnými cenami Lea Dokupilová, Petr Verner a Dušan Zakopal. Z Bílého divadla získal cenu za herecký výkon Jan Číhal.

Letošní Ostravské buchary prokázaly, že amatérské divadlo v Moravskoslezském kraji se kvalitativně rozvíjí, objevují se nové soubory a v nich nové talenty. Roste počet odehraných představení jak v městských , tak i vesnických divadelních sálech i plenéru.

Přehlídka, kterou finančně podpořilo ministerstvo kultury i město Ostrava se stala trvalou součástí celostátního soutěžního systému neprofesionálních divadel,  jehož vrcholem je Jiráskův Hronov.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.