Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Dvojnásobná držitelka Thálie Kačírková: Je to bonus k mé novorozené dceři

Dvojnásobná držitelka Thálie Kačírková: Je to bonus k mé novorozené dceři

31.3.2014 00:10 Divadlo

Sopranistka Jana Šrejma Kačírková v sobotu večer převzala Cenu Thálie za hlavní roli v operní inscenaci Národního divadla moravskoslezského Anna Bolena. Stejnou cenu získala už podruhé po sobě. Nyní se tak stalo jen dva týdny poté, co se jí narodila dcera. Deníku Ostravan.cz pěvkyně u příležitosti významného ocenění poskytla rozhovor.

Zvětšit obrázek

Jana Šrejma Kačírková v operní inscenaci Anna Bolena.
Foto: Martin Popelář

Blahopřeji ke krásnému ocenění. Co vás při slavnostním ceremoniálu napadlo při zaznění vašeho jména?

No to snad ne, budu muset pronést řeč… je možné mít tolik štěstí? Mám obrovskou radost. Mamka začne věřit na osud.

Co pro vás tato cena znamená? Cítíte spokojenost, zadostiučinění nebo je to pro vás motivace k další práci?

Vlastně všechno dohromady. Neřídím se tím, kolik dostanu cen. Mám samozřejmě velkou radost, že někdo ocení moji práci, ale nejdůležitější je pro mě názor mé paní profesorky a potlesk diváků.

Jste teprve druhá ostravská pěvkyně, která tak prestižní cenu získala dvakrát. Jak velká byla tentokrát radost v porovnání s loňskou první Thálií?

Tuto krásnou a prestižní cenu přede mnou dvakrát získaly pouze Eva Dřízgová a Eva Urbanová. Je mi velkou ctí se k jejich jménům zařadit. Samozřejmě, že radost byla veliká v obou případech, ale poprvé to byl ohromný šok. Teď napodruhé musím říct, že už to byla prémie a bonus k mému životnímu úspěchu, mé novorozené dceři.

První Thálii jste získala za hlavní roli v opeře Charlese Gounoda Romeo a Julie. Znamená to, že romantická opera je stále atraktivní?

Určitě je romantická opera stále v kurzu. Je to náročná a krásná hudba, krásné příběhy, které chytají za srdce. Doufám, že tohle nikdy z kurzu nevyjde.

Měla jste u sebe při ceremoniálu nějaký talisman?

Mým talismanem je moje milující rodina. Část jí byla přímo v Národním divadle a část fandila z domova.

Operní scéna Národního divadla Moravskoslezského je mimořádně úspěšná, spolu s vámi byla nominována i Maida Hundeling za roli Elsy z Brabantu ve Wagnerově Lohengrinovi. Čím si vysvětlujete takový ohlas Ostravy?

Ostrava dělala vždycky výborné divadlo a já jsem ráda, že jsem měla možnost tam hostovat a po několika letech i přijmout angažmá. Myslím, že náš šéf Robert Jindra má cit pro výběr sólistů na konkrétní role a hlavně miluje svoji práci, což se potom odrazí i v úspěších celého divadla.

Vaše čtrnáctidenní dcera Anička byla slavnostnímu ceremoniálu přítomna. Přála byste si, aby hudební vlohy po vás zdědila?

Mým přáním je dokázat úspěšně skloubit péči o naši dceru a vrátit se na jeviště v ještě lepší formě, než v jaké jsem ho opouštěla.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.