Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Na šestý ročník Dream Factory přijedou herci Kukura, Rašilov, Žilková i Issová

Na šestý ročník Dream Factory přijedou herci Kukura, Rašilov, Žilková i Issová

3.4.2014 00:02 Divadlo

Prvotřídní herecké hvězdy a elitní divadelní soubory dorazí na šestý ročník divadelního festivalu Dream Factory, který se uskuteční od 3. do 8. června ve všech ostravských divadlech i v prostorách Dolu Hlubina. Festival mimo jiné nabídne pět inscenací jednoho z nejlepších českých režisérů Daniela Špinara. A kromě toho na Dream Factory dorazí řada slavných herců, například Juraj Kukura, Veronika Žilková, Saša Rašilov, David Prachař, Patrik Děrgel nebo Martha Issová.

Zvětšit obrázek

Patrik Děrgel a Petra Hřebíčková v inscenaci Švandova divadla Hamlet.
Foto: Švandovo divadlo

Divadelní festival Dream Factory Ostrava vypukne přesně za dva měsíce a pořadatelé zveřejní jeho podrobný program v pátek. Deník Ostravan.cz už nyní ví, že festival představí mimo jiné tvorbu jednoho z nejprogresivnějších současných českých režisérů Daniela Špinara. Ostravští diváci si mohou pamatovat jeho inscenace Britney Goes To Heaven, Táňa, Táňa nebo aktuální komedii Můj romantický příběh z Divadla Petra Bezruče. Na festivalu Dream Factory Ostrava budou mít možnost zhlédnout dalších pět inscenací v jeho režii. A to včetně slavného Hamleta v podání Švandova divadla s Patrikem Děrgelem v hlavní roli.

„Za roli Amy v inscenací Můj romantický příběh získala letos Tereza Vilišová dvě nejprestižnější divadelní ocenění – Cenu Alfréda Radoka a Cenu Thálie. Titulní představitel inscenace Miláček Míla König byl na Cenu Thále nominován. A v neposlední řadě – čerstvý držitel Ceny Alfréda Radoka Patrik Děrgel, představitel Hamleta v inscenaci Švandova divadla. Pod všemi těmito inscenacemi je podepsán režisér Dan Špinar. Jestliže si náš festival klade za cíl přivážet do Ostravy to nejlepší, co se na českých jevištích za aktuální sezónu objeví, padla letos volba zcela právem na práci tohoto prvoligového režiséra.“ říká ředitel festivalu Tomáš Suchánek

Další hrou pod taktovkou Daniela Špinara, která bude na festivale Dream Factory k vidění, bude kontroverzní inscenace pražského A studia Rubín o dvou rytířích hledajících lásku na „buzní party“ Dresscode: Amis a Amil. Mezi opravdové divadelní lahůdky pak bude patřit divadelní sólo Vladimíra Marka – inscenace SALOME Brut pražské La Fabriky. Producenta představení, Petera Serge Butka, zaujala původně jedna ze série fotografií, na kterých Vladimír Marek zosobňuje svá alterega a speciálně fotka na které herec ztvárňuje Salome.

V inscenaci Hamlet, která bude jedním z největších lákadel festivalu, se kromě Patrika Děrgela představí Kamil Halbich, Petra Hřebíčková, Miroslav Hruška, Filip Čapka a další.

Z Kladna do Ostravy zavítá po loňském úspěchu inscenace Vinnetou s Vojtou Kotkem a Jakubem Prachařem adaptace slavného a provokativního románu Guy de Maupassanta Miláček. „Titulního představitele Miloslava Königa, který letos přijal záštitu nad našim festivalem, diváci uvidí také v inscenacích Velvet Havel pražského Divadla Na zábradlí a Kabaretu Shakespeare v režii Jana Nebeského. Záštitu nad festivalem převzala také herečka Pavla Tomicová, která exceluje hned v zahajovacím představení Klicperova divadla Hradec Králové Koule,“ uvedla mluvčí festivalu Michaela Kubicová.

Již šestý ročník přehlídky činoherního a alternativního divadla bude probíhat od úterý 3. do neděle 8. června a představí doslova to nejlepší z české divadelní scény. Přehlídka se bude konat ve všech ostravských divadlech, Domě kultury města Ostravy, Staré Aréně a v industriálním prostředí Dolu Hlubina. Během šesti dnů nabídne festival na třicet divadelních představení, besedy a koncerty.

Už v pátek 4. dubna bude internetových stránkách www.dfov.cz a také na webu Divadla Petra Bezruče www.bezruci.cz zveřejněn podrobný program festivalu a následně zahájen předprodej.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.