Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Krylománie vyvrcholí koncertem Nohavici v Parníku. Přímý přenos bude na internetu

Krylománie vyvrcholí koncertem Nohavici v Parníku. Přímý přenos bude na internetu

10.4.2014 20:00 Hudba

Koncertem Jaromíra Nohavici v ostravském klubu Parník, kde zazní výhradně písně Karla Kryla, vyvrcholí v neděli v Ostravě série akcí, které mají za cíl připomenout dvě aktuální výročí – 12. dubna před sedmdesáti lety se slavný básník a písničkář Karel Kryl narodil a před dvaceti lety, 3. března 1994, zemřel.

Zvětšit obrázek

Jarek Nohavica při prosincovém koncertu v Gongu.
Foto: Martin Homola, ABC photo

Koncert Jaromíra Nohavici je sice vyprodán, písničkář ale na svých webových stránkách nabídne jeho přímý audio přenos.

„Jaromíra Nohavicu bude již tradičně doprovázet polský akordeonista Robert Kuśmierski a v programu tedy zazní nejen české, ale i polské verze Krylových písní. Koncert a přímý přenos začíná ve 20 hodin,“ informoval Nohavica na svých webových stránkách, na kterých si mohou fanoušci přenos poslechnout.

Krylovská výročí provází v Ostravě, stejně jako v dalších velkých městech republiky, celá série akcí. V Divadle Petra Bezruče se konal v úterý koncert, na kterém Krylovy písně zahráli a zazpívali Pavla Gajdošíková, Norbert Lichý, Michal Sedláček a Jiří Müller.

Ostravský Antikvariát a klub Fiducia dokonce připravil celý Krylovský týden. Už v úterý se ve Fiducii konala diskuse s hudebním kritikem Jiřím Černým o Karlu Krylovi, ve středu se promítal záznam koncertu Karla Kryla a dokument Občan Karel Kryl ve Staré Aréně.

A na pátek je od 18 hodin připraven také Krylovský večer v přívozské galerii Rubrum. Podle organizátorů půjde o „komponovaný chaos“, který nabídne vystoupení Marka Pražáka, Pavla Hrušky, Jana Šnébergera, Petra Szyrokého i spolupracovníka deníku Ostravan.cz Ivana Motýla a dalších umělců.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.