Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ostravské divadlo uvede poprvé v historii klasický balet La Sylphide

Ostravské divadlo uvede poprvé v historii klasický balet La Sylphide

17.4.2014 00:01 Divadlo

Přípravy nového baletu s názvem La Sylphide vrcholí v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě. Klasický balet o nenaplněné lásce, který bude plný půvabu dlouhých tylových sukní a bělostných balerínek, v Ostravě nastudovala podle původní choreografie Augusta Bournonvilla proslulá dánská choreografka Karina Elver. Premiéra se uskuteční ve čtvrtek 24. dubna.

Zvětšit obrázek

Fotografie z příprav nového muzikálu La Sylphide.
Foto: Martin Popelář

Obsah baletu plného skotských tanců je téměř pohádkový. Mladík James sní svůj sen o krásné víle a jeho sen se mu stane skutečností. James je však zasnoubený a lásce nepřeje ani zlá čarodějnice Madge. „Svou melancholií a tragickým koncem je La Sylphide naprosto netypickým dílem jinak optimistického Bournonvilla. Jednou z jedinečných předností baletu La Sylphide je to, že ačkoli jde o typické dílo romantického období, zásluhou svého stále závažného tématu – nemožnosti volby v životě – má také nadčasovou přitažlivost,“ tvrdí taneční pedagog Václav Janeček.

Balet byl uveden poprvé v roce 1932 v Paříži. Dva roky po premiéře ho viděl dánský tanečník, choreograf a taneční mistr August Bournonville (1805–1879), který na základě partitury Hermana Severina Løvenskiolda vytvořil svou vlastní choreografii. Bournonvillova La Sylphide měla úspěšnou premiéru v listopadu 1836 a hraje se na jevišti kodaňského Královského divadla dodnes.

Odkaz Augusta Bournonvilla prožívá v poslední době skutečnou renesanci – s jeho díly se lze setkat kdekoliv v celém světě a nyní i v Ostravě. S baletním souborem NDM nastudovala choreografii dánská taneční pedagožka a choreografka Karina Elver: „Bournonvillova verze je podle mého názoru nejlepší. Myslím, že tento balet je stále živý a hraje se po celém světě, protože v příběhu nacházíme  z psychologického pohledu momenty, které nás i dnes přivádějí k otázce: Kam směřujeme a co děláme se svými životy?,“ říká choreografka.

V hlavních rolích se na scéně a v kostýmech Josefa Jelínka představí v roli Sylfidy Olga Borisová-Pračiková, Chiara Lo Piparo a Eriko Wakizono. V roli Jamese budou alternovat Giordano Bozza, Macbeth Konstantin Kaněra a Po-Ju Lin.

Předpremiérové setkání s tvůrci inscenace pořádá Knihcentrum ve spolupráci s Národním divadlem moravskoslezským ve středu 23. dubna od 17 hodin.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.