Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Kultovní Legendary Pink Dots se vrátí po deseti letech do Ostravy

Kultovní Legendary Pink Dots se vrátí po deseti letech do Ostravy

29.4.2014 00:00 Hudba

Jedna z nejinvenčnějších evropských psychedelických kapel, holandští Legendary Pink Dots, bude téměř přesně po deseti letech koncertovat v Ostravě. Půjde o jednu z pouhých dvou zastávek kapely v České republice. Legendary Pink Dots zahrají 8. listopadu v klubu Marley na Černé louce, tedy na stejném místě, kde je mohli Ostravané vidět v roce 2004 naposledy.

Zvětšit obrázek

Legendary Pink Dots se po deseti letech vrátí do klubu Marley.
Foto: Archiv

Kapela do Ostravy přiveze nové album, které má vyjít letos v červnu. „Můžeme potvrdit, že Legendary Pink Dots zahrají v Ostravě 8. listopadu. Další koncert se uskuteční o den později v Praze,“ potvrdil klub Marley na dotaz deníku Ostravan.cz. Legendary Pink Dots také den před ostravským koncertem vystoupí v polské Wroclawi.

Kapela vznikla na přelomu 70. a 80. let minulého století kolem zpěváka, básníka a skladatele Edwarda Ka-Spela. Její první alba v sobě nesla ozvěny tehdejší novoromantické scény se zřetelným vlivem psychedelie a kraut rocku. Její rozervaná a uhrančivě svůdná melancholická směs utkaná z vynalézavých syntezátorů Phila Silvermana Knighta, plačtivého Ka-Spelova vokálu a hravého saxofonu Nilse van Hoornblowera si ve spojení s texty plnými apokalyptických vizí našla věrné fanoušky po celém světě.

Legendary Pink Dots jsou velmi plodnou kapelou, na svém kontě mají již desítky alb a další alba vydávají jednotliví členové ještě se svými vedlejšími projekty.

Kapela si Českou republiku oblíbila na konci 90. let minulého století, kdy zde koncertovala pravidelně, díky čemuž si zde vybudovala slušnou fanouškovskou základnu. Odehrála také dva památečné koncerty v Kopřivnici, naprosto nezapomenutelné vystoupení v kulturním domě v Ostravě-Vítkovicích a v roce 2004 pak ještě koncert v klubu Marley.

Od té doby Českou republiku kapela v čele s charismatickým zpěvákem, básníkem a skladatelem Edwardem Ka-Spelem navštívila několikrát, Ostravě se ale bohužel až doposud vyhýbala. Chystaný listopadový koncert tak bude jednou z nejočekávanějších událostí letošního podzimu, kterou by si neměli nechat ujít nejenom pamětníci.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.