Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Fenomén Adash se vrátil. Podle sbormistra jen nakrátko, ale kdo ví

Fenomén Adash se vrátil. Podle sbormistra jen nakrátko, ale kdo ví

1.6.2014 08:35 Hudba

Před pěti lety ukončilo koncertní činnost jedno z nejlepších vokálních těles této republiky – ostravský Adash. Za deset let své existence zvládl dívčí vokální soubor pod vedením docenta Tomáše Novotného odehrát pět set koncertů po celém světě, vystoupit na Pražském jaru, v Parlamentu a Spojených státech amerických. V roce 2009 oficiálně ukončil svoji činnost. Nyní je zpět. Na jak dlouho a proč?

Zvětšit obrázek

Z koncertu obnoveného sboru Adash v Cooltouru.
Foto: Vladislav Fajgl

Adash, který vznikl při Ostravské univerzitě, se zabývá interpretací hebrejských písní a dosáhl v této oblasti velkého mistrovství. O tom se mohli přesvědčit také návštěvníci sobotního Templfestu, kde se k překvapení Ostravanů objevilo jméno tohoto souboru mezi účinkujícími. Koncert, který se stejně jako celý festival odehrál v multižánrovém centru Cooltour na Černé louce, vzbudil velký zájem. Bylo zaplněno do posledního místa a židle nezbyly pro dalších padesát lidí. Bylo zřejmé, že Adash chybí mnoha lidem nehledě na pětiletou pomlku.

Jak to však opravdu bude? Je to mimořádný a jediný koncert nebo obnovení? Co se vlastně skrývá za tímto koncertem? To všechno i spoustu dalších věcí osvětlil umělecký vedoucí souboru docent Tomáš Novotný. Jako obvykle koncert sám moderoval velmi vtipným a zároveň poutavým způsobem. Jeho charisma je jedinečnou kombinací suchého humoru spojeného s obrovským nadhledem a zkušenostmi. Například v písni David a Goliáš, kterou Adash s chutí zazpíval, poprosil diváky, jestli by mu nepomohli s překladem této písně do hebrejštiny – nedokáže si prý poradit s větou: Obr do pidimužíka mydlí.

_DSC0185

Z koncertu obnoveného sboru Adash v Cooltouru. (Foto: Vladislav Faigl)

Novotný se také rozhovořil o tom, proč Adash po pěti letech obnovil. Stalo se tak kvůli nabídce prestižního koncertního turné po Izraeli. Tato lákavá nabídka se zřejmě neodmítá a proto je Adash zpátky. Poté prý opět činnost ukončí. Novotný také poznamenal, že tomuto jedinému koncertu v Cooltouru předcházely jen tři zkoušky. No marná sláva, za tři zkoušky by takto nezpíval ani Caruso.

Něco mi však na vysvětlení docenta Novotného nehrálo. Proč, když hovořil o výlučnosti koncertu a turné, zároveň prozradil, že se soubor výrazně obrodil o mladé členky? Vysvětlil, že mezi nejmladší a nejstarší zpěvačkou je rozdíl dvacet pět let a na otázku, proč soubor obnovil, řekl, že je to kvůli křesťanské trpělivosti: „Kdybyste věděli, kolik dotazů mi přišlo s otázkami: Kdy hrajeme? Kde to je? Co tam hrajeme? Pak byste mi to i věřili“, ukončil humorně Novotný.

Tady přece něco nehraje. Když už obrodím soubor o nové členky a navíc prozradím touhu po duchovním cvičení, možná tento vysněný příběh neskončí jen izraelským turné. Tomáš Novotný potřebuje exercicie dívčích dotazů a hlasů stejně jako květina vodu.

Osobně doufám, že jej znovuzrození jeho „dítěte“ nenechá chladným k hlasům volajícím po Adash. Nebudu daleko od pravdy, když napíšu, že by si to přáli zřejmě všichni, kdo tento sbor znají. Zatím docentu Novotného a jeho Adash přeji mnoho krásných zážitků a pozitivních ohlasů z Izraele.

Adash je zpátky! Věřme, že nadlouho.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.