Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Festival v ulicích nabídne Patejdla i japonského loutkáře, předkrmem Colours bude i gurmánská přehlídka

Festival v ulicích nabídne Patejdla i japonského loutkáře, předkrmem Colours bude i gurmánská přehlídka

19.6.2014 00:29 Atd.

Nejenom Festival v ulicích s bezplatnými koncerty, divadly či programem pro děti zdarma, ale i gastronomický festival s moravskoslezskými specialitami, rozsáhlý sportovní areál Barvy v pohybu s tradičními i netradičními sporty, ale třeba i projížďky loďkami po Ostravici i hudební konference Czech Music Crossroads pro odborníky i širokou veřejnost. To vše připravili pořadatelé Colours of Ostrava na několik dní, které budou předcházet celému festivalu. Některé z těchto akcí se budou s festivalovým časem i prolínat.

Zvětšit obrázek

Hlavní hvězdou Festivalu v ulicích bude Vašo Patejdl.
Foto: Archiv

„Celému barevnému týdnu oživujícímu centrum Ostravy říkáme Colours Week,“ říká ředitelka Colours Zlata Holušová. „Chceme, aby lidé do Ostravy přijeli na celý týden strávit příjemnou dovolenou,“ dodává Petra Hradilová, která má na starost Festival v ulicích i další doprovodné akce.

Poté, co se v pondělí 14. července otevře celotýdenní kemp na Slezskoostravském hradě, začne v úterý hned několik velkých akcí najednou. Již tradiční Festival v ulicích, který letos nově proběhne ne během Colours, ale už v úterý a ve středu před hlavním festivalem, nabídne zdarma v centru Ostravy špičkové domáci i zahraniční hudebníky, desítky jamujících muzikantů, pouliční divadla, bubeníky, tanečníky, výtvarníky, básníky, živý jukebox, hudební uličku, festivalový průvod, workshopy, program pro děti nebo venkovní tělocvičnu. Vystoupí například Vašo Patejdl a Ewa Farna s Rozhlasovým Big Bandem Gustava Broma, Ondřej Brzobohatý, Adam Mišík, Michal Hrůza, Pavel Helan, Hentai Corporation, Pipes and Pints, Fanfarai z Francie, Vołosi a Orkiestra sv. Mikołaja, soubor nového cirkusu Cirk La Putyka, japonský loutkář Nori Sawa i španělský pouliční performer Joan Catala a mnoho dalších.

„Věříme, že díky posunutí před Colours of Ostrava budou mít lidé možnost navštívit oba festivaly a pořádně si je užít,“ říká ředitelka Festivalu v ulicích Petra Hradilová. Vše bude probíhat ve Foru Nová Karolina, v prostorách Trojhalí a na volných plochách mezi těmito budovami. „Návštěvníci budou mít opět možnost vyzkoušet si ArcelorMittal Tanec pro život. Za svůj taneční výkon získají body, které převedeme na peníze a ty věnujeme třem konkrétním projektům neziskovek z našeho kraje,“ říká Tapas Rajderkar, generální ředitel společnosti ArcelorMittal Ostrava, která je partnerem obou festivalů.

Druhou akcí, která proběhne v úterý a středu v jedné z hal Trojhalí a volně se s Festivalem v ulicích bude prolínat, je gastrofestival Jak šmakuje Moravskoslezsko, který každoročně připravuje pro milovníky dobrého jídla a pití Moravskoslezský kraj. Návštěvníci ochutnají krajové speciality, poznají původní recepty, uvidí ukázky vaření – tím vším bude provázet známý kuchař a gurmán Ivan Vodochodský. Proběhne zde také vyhlášení veřejné kulinářské soutěže o nejlepší regionální recept z Moravskoslezského kraje.

V prostoru mezi Forem Nová Karolina a Trojhalím se v úterý rozběhne další akce, která potrvá dokonce celý týden. Pod názvem Barvy v pohybu zde vyrostou za podpory Statutárního města Ostravy v rámci projektu Evropské město sportu sportoviště s bohatou nabídkou pohybových aktivit, workshopů, turnajů či profesionálních sportovních show. „K dispozici bude snad vše, na co jen sportsmani mohou vzpomenout,” říká Petra Hradilová. „Například plážový volejbal, zorb fotbal, badminton, pétanque, bungee trampolíny, bludiště. Vyzkoušet si ovšem bude možné i hry, které se dosud v Česku nezabydlely, třeba disc golf, holandský billiard, americký cornhole nebo švédský kubb,“ dodává Hradilová.

Během celého týdne od 15. do 20. července budou pro cyklisty připraveny cyklotrasy za krásami ostravského regionu i Beskyd. Pro pohodlí cyklistů České dráhy posílí kapacitu vagónů s možností přepravy kol z Ostravy do Beskyd. Cyklotrasy zavedou zájemce k významným symbolům kraje – k soše boha Radegasta na Radhošti, pod Lysou horu nebo do nošovického pivovaru. V pivovaru na návštěvníky, kteří se prokážou vstupenkou z festivalu Colours of Ostrava, čekají speciální prohlídky s překvapením. Kromě toho je v celém regionu zapojeno také 50 hospod do festivalové promoakce, ve které bude možné získat za vypitá piva Radegast nebo nealko piva Birell festivalový klobouk.

Zažít Ostravu jinak – z hladiny řeky – budou moci účastníci akce Duhové plavení. Kánoe a rafty budou vyjíždět od 15. do 20. července mezi devátou a osmnáctou hodinou od hradní lávky na Černé louce. K dispozici budou dvě trasy – k Nové radnici a do Koblova. Ve spolupráci s Colours of Ostrava pořádá vodácký klub Kaskády.

Ve středu 16. července prostory Gongu a klubů Cooltour a Marley obsadí první ročník tzv. showcasového festivalu a konference Czech Music Crossroads, který nabídne večerní koncerty předních českých kapel a hudebníků Beaty Bocek, Bezobratři, Clarinet Factory, Čankišou, DVA, Jitky Šuranské, Kittchen, Milokraje, Nylon Jail, Vertiga a Vložte Kočku, dopolední prezentace a diskuse o historii a současnosti české a východoevropské hudby, setkání s předními zahraničními publicisty, pořadateli nebo agenty. Vše je otevřeno nejen zahraničním a domácím odborníkům, ale za nízké vstupné i široké veřejnosti.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.